Vineri, 11 noiembrie 2016, Secţiunea de Ştiinţe Sociale a Institutului de Cercetări al Universităţii din Bucureşti (ICUB) organizează un seminar public pe normativității echilibrului bugetar. Prelegerea va fi susţinută de către Elena Simina Tănăsescu și Simona Gherghina. Evenimentul va avea loc începând cu ora 15:00, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (Sos. Panduri, nr. 90), Sala 102.
Adoptarea la nivel european a regulii de aur a echilibrului bugetar ca soluție pentru ieșirea din criza dublă a datoriilor guvernamentale și a creșterii cheltuielilor publice a fost urmată de un proces dificil de reformă legislativă în statele membre, ale cărui efecte nu au confirmat întotdeauna așteptările. Aparenta simplitate a ideii de echilibru bugetar a avut și are de înfruntat raportul complicat existent între identificarea unei forme normative adecvate și potențiala sa coliziune cu multiple elemente ale sistemului juridic, cum ar fi drepturile economice și sociale sau separația puterilor. Dificultatea structurării unui mecanism de aplicare a principiului echilibrului bugetar poate deveni astfel un argument pentru respingerea sa în domeniul utopiei sau al ideilor care amenință democrația, ceea ce nu rezolvă însă problema pentru care principiul echilibrului a fost propus ca soluție: limitele constituirii fondurilor publice.
Elena Simina Tănăsescu este profesor universitar și director al Centrului de drept constituțional și instituții politice (www.cdcip.ro) în cadrul Facultății de Drept a Universității din București. Din 2008 este responsabil pedagogic pentru Collège juridique d’études éuropéennes de Bucarest (www.collegejuridique.ro). Profesor invitat la numeroase universități din Europa și America Latină, a participat ca cercetător sau raportor național în mai multe proiecte de cercetare cu finanțare internațională. A desfășurat activitate profesională sau de reprezentare a statului român în cadrul mai multor instituții europene (Delegația CE la București, Agenția pentru Drepturi Fundamentale, Grupul de experți independenți al Consiliului Europei) și a fost reprezentantul societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 2009 – 2011. În 2011 a fost decorată de Președintele Republicii franceze cu Ordre national pour mérite în grad de Chevallier.
Simona Gherghina este profesor de Drept financiar public, Drept bancar și Finanțarea investițiilor publice la Facultatea de Drept a Universității din București, precum și director al programului de master Achiziții Publice, Concesiuni, Parteneriat Public-Privat.
Mai multe informații despre seminarul public pe tema normativității echilibrului bugetar pot fi consultate aici.