Vineri, 11 noiembrie 2016, începând cu orele 14:00, va avea loc lansarea volumului Județul Prahova. Spațiu, societate, economie, mediu. Autorii acestui volum sunt: Bogdan-Andrei Mihai (coord.), Adrian Nedelcu (coord.), Cezar Buterez (coord.), Ionuț Cruceru, Bogdan Olariu, Marina Rujoiu-Mare (Vîrghileanu), Ionuț Săvulescu, Ionuț Tudose.

Evenimentul va avea loc la Facultatea de Geografie a Universității din București, amfiteatrul G. Vâlsan (etaj 3). Invitați: Bogdan Suditu, Sorin Geacu și Călin Dimitriu.

Coordonarea lucrării este rodul colaborării dintre geografi de la Universitatea din București, Facultatea de Geografie și de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, Facultatea de Științe Economice.

Autorii sunt un colectiv de tineri doctori în geografie și mai ales doctoranzi, care au realizat un volum valoros pentru știința și cultura românească, o sursă de informare ce poate fi un exemplu pentru abordările regionale viitoare.

Lucrarea are la bază cercetări efectuate în mod sistematic în perioada anilor 2012−2016, în teren, dar și în biblioteci sau în diferite baze de date, ale diferitelor instituții reprezentative, care au continuat parțial și unele studii mai vechi dezvoltate de către unii autori încă din anii’90, în cadrul tezelor de doctorat, dar și al unor proiecte de cercetare științifică.

Metodologia de cercetare este cea care diferențiază volumul de realizările similare de la noi. Autorii au procesat un volum mare de date geospațiale, în fomat raster și vector, cu integrarea datelor statistice și istorice, în vederea producerii unor seturi de hărți tematice de o mare complexitate. Toate acestea au rezultat în mediu digital, cu dezvoltarea de aplicații specifice SIG (Sistemul Informațional Geografic) ce au apelat și la imagini de teledetecție. S-au realizat documentări în arhivele cu hărți și izvoare istorice scrise, inclusiv la Biblioteca Academiei Române și la Arhivele Naționale din București. De asemenea s-a încercat și o unificare a toponimiei geografice, prin identificarea celor mai adecvate nume de locuri, în concordanță cu memoria locală, cu istoria și tradițiile acestui spațiu.

Volumul Județul Prahova. Spațiu, societate, economie, mediu se dorește a fi un exemplu mai rar întâlnit în literatura geografică de la noi, deoarece acesta are dimensiunile unei enciclopedii (peste 700 de pagini), ce integrează în egală măsură texte de analiză și interpretare, însoțite de grafice, tabele și imagini, împreună cu o parte cartografică de o mare diversitate și complexitate.

 

Pin It on Pinterest

Share This