Secțiunea de Științe Sociale a Institutului de Cercetări al Universității din București (SSS-ICUB), în colaborare cu Centrul SPARTA al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și CEREFREA organizează vineri, 25 noiembrie 2016, începând cu ora 15:00, workshop-ul internațional cu tema: Televiziune și națiune în « semiperiferie » europeană: constituirea identității naționale la televiziune (1958-1980). Studii de caz: România,  Bulgaria și Belgia. Evenimentul va avea loc la sediul ICUB (Șoseaua Panduri 90-92).

Moderatori: Luminița Roșca (ICUB, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București) și Cristina Petrescu (ICUB, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București).

Workshop-ul face parte dintr-un proiect în care se analizează situația televiziunilor din România, Bulgaria și Belgia, în perioada 1958-1980. Proiectul se înscrie astfel în domeniul istoriei culturale europene a secolului XX.

Scopul proiectului este de a recupera întârzierea din domeniul studiilor comparative asupra audiovizualului din Est și Vest în epoca Războiului Rece, întârziere cauzată de diverse obstacole obiective (cum ar fi accesul dificil la arhivele audiovizuale din Europa de Est), care face dificilă orice abordare transnațională (Bourdon, 2011).

Proiectul își propune să realizeze o analiză interdisciplinară a relației televiziune publică-națiune prin îmbinarea cercetării și interpretării arhivelor (teritoriul istoric) cu metodologia comparativă de tip ‘world system analysis’ (I. Wallerstein) și cu studiul televiziunii ca instituție (‘television studies’).

Comunicări:

Anne Roekens, Universitatea din Namur, Departamentul de Istorie, Facultatea de Filosofie și Litere: La RTB(F) face au debat identitaire wallon (1962-1980).

Vyara Angelova, Universitatea Sf. Kliment Ohridski, Sofia, Departamentul de Radio și Televiziune, Facultatea de Jurnalism și Comunicare de Masă: Public Television in Bulgaria.

Daniela Zeca-Buzura, Universitatea din București, Departamentul de Jurnalism, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării: Construire une télévision publique en Roumanie – l’histoire et le présent.

Alexandru Matei, Universitatea din București, CEREFREA; Romina Surugiu, Universitatea din București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării: Télévision, culture et societé dans la Roumanie socialiste.

Alina Pavelescu, Arhive Naţionale Istorice Centrale: Challenges of the Historical Research on Television in Romania.

Evenimentul face parte din proiectul: TNSPE / Televiziune și națiune în «semiperiferie» europeană: constituirea identității naționale la televiziune (1958-1980). Studii de caz: România, Bulgaria și Belgia, PN 3 / 3.1 bilateral / multilateral, Modulul AUF-RO, 2016-2017.

Mai multe informații despre acest eveniment sunt disponibile aici.

Pin It on Pinterest

Share This