A apărut la Editura Universității din București ediţia a treia, revăzută şi adăugită, a volumului Ecouri româneşti în presa franceză: L’Illustration, 1843-1944, coordonat de Laurenţiu Vlad, în colecția Memorie, identitate, mentalități.

Volumul este dedicat unui capitol particular al istoriei relaţiilor româno-franceze, acela al felului în care au fost percepute anumite realităţi româneşti din a doua jumătate a veacului al XIX-lea şi în prima parte a celui următor în paginile prestigioasei reviste franceze L’Illustration, de-a lungul centenarei sale existenţe.

Volumul de față schițează o istorie a imaginii românilor, de la momentul glorios al ,,regenerării naționale” până la ,,revoluția carlistă”. Montajul din paginile revistei este recitit în vederea identificării unui potențial de semnificație identitar. Galeria de imagini este recuperată din arhive, aducând la suprafață sunetele unei Românii care a fost. Traseul cartografiat de Laurențiu Vlad se intersectează, în nenumărate ocazii, cu cel al istoriei mentalităților și al istoriei politice. ,,Europenizarea”, ca proces de aculturație, sincronizarea, în termeni lovinescieni, operațiunea de promovare, propaganda interbelică sunt toate realități decupabile în paginile cărții, ca și în anexele documentare, reunind cele mai importante texte analizate de autor.

Profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, Laurențiu Vlad a fost ales decan al facultății în perioada 2010-2016. În iulie 2016 a fost numit Secretar de Stat în Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Laurențiu Vlad este autor/co-autor a peste 75 de studii și articole în reviste de specialitate și volume colective publicate în Bulgaria, Franța, Statele Unite ale Americii și România, precum și autor, co-autor, editor, coordonator a peste 15 volume. În anii din urmă a publicat sau coordonat volumele: La Dimension humaine de l’histoire. L’Héritage intellectuel de Alexandru Duțu, Editura Institutul European, Iași, 2012; Studenți români la Universitatea Liberă din Bruxelles (a doua jumătate a veacului al XIX-lea – prima parte a secolului al XX- lea), Editura Institutul European, Iași, 2014; Images de l’identité nationale. La Roumanie aux expositions universelles et internationales de Paris (1867-1937), L’Harmattan, Paris, 2016.

Volumul Ecouri româneşti în presa franceză: L’Illustration,1843-1944 poate fi achiziționat de la Librăria Universității din București, (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12, sector 5).

 

Pin It on Pinterest

Share This