Marți, 13 decembrie 2016, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, dr. Bogdan Boghitoi de la Facultatea de Filosofie a Universității din București va susține prelegerea Transparența fotografică – o abordare cognitivistă. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brandza, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00.
Dr. Bogdan Boghițoi este absolvent al Facultății de Filosofie a Universității din București, unde și-a obținut de asemenea masteratul și doctoratul. Teza sa de doctorat a avut ca tema credibilitatea științifică a psihologiei populare. Ulterior, dr. Boghitoi a studiat reprezentarea cunoașterii în măsura în care este relevantă pentru managementul cunoașterii. A studiat de asemenea modelele mentale folosite în științele cognitive, concentrându-se în mod special asupra teoriei extinse a minții. Principalele sale interese teoretice merg în direcția filosofiei minții, filosofiei psihologiei și filosofiei fotografiei – mai ales neuroestetica și estetica evolutivă.
Aceasta prelegere va examina o problemă estetică – aceea a transparenței fotografice – din punctul de vedere al teoriei extinse a minții. Deși există ceea ce eu consider coincidențe clare între cele două arii de cercetare, din cât știu, nimeni nu a încercat efectiv să studieze posibilele lor conexiuni. Intenția mea este să arăt că transparența fotografică poate fi reformulată ca un caz particular al cogniției extinse, care ne poate oferi răspunsuri la numeroase întrebări din domeniul esteticii. Abordarea Waltoniană clasică a transparenței, bazată pe ideea producției mecanice, nu poate explica nici tehnologia fotografică și nici practica fotografică. Din păcate, nici alternativele propuse la teoria lui Walton nu rezolvă această problemă deoarece ele nu țin cont de modul în care funcționează cogniția vizuală. Pornind de la avantajele oferite de punctele de referință ale teoriei extinse a minții, voi susține ideea transparenței fotografice, dar, spre deosebire de Walton, o voi atribui atât fotografiilor cât și imaginilor obținute manual.
Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie-decembrie 2016. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.
Mai multe informații despre seminarul Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.