În această toamnă a fost publicat la editura Springer volumul intitulat Landform dynamics and evolution in Romania. Volumul face parte din seria Springer Geography și este coordonat de către Maria Rădoane, profesor și cercetător la Departamentul de Geografie al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, președinte al Asociației Geomorfologilor din România (AGR), și Alfred Vespremeanu-Stroe, conferențiar și cercetător la Facultatea de Geografie a Universității din București (vicepreședinte AGR).

Cuprinzând 32 de capitole, care însumează un număr de 867 de pagini, lucrarea prezintă contribuțiile a 55 de autori, cercetători cu experiență și tineri cercetători în domeniul geomorfologiei, geologiei, pedologiei sau al paleoclimatologiei, majoritatea fiind afiliați la cele mai importante centre universitare și de cercetare din țară, dintre care 15 sunt membri ai Universității din București (Facultatea de Geografie, Facultatea de Geologie și Geofizică, Facultatea de Fizică, Institutul de Cercetări al Universității din București).

Scopul acestei lucrări este de a prezenta cele mai recente abordări, metode și concepte folosite în cercetarea dinamicii și evoluției recente a formelor de relief de pe teritoriul României, devenind un important punct de reper în cunoașterea geografică românească, și contribuind totodată la creșterea vizibilității acesteia pe plan internațional. Validitatea rezultatelor prezentate în studiile care formeaza volumul rezidă din metodele folosite, multe dintre acestea bazându-se pe modelarea statistică și automată și pe datări absolute în stabilirea vârstelor anumitor forme de relief, procese modelatoare sau a evenimentelor climatice cu impact asupra acestora.

Volumul este structurat tematic în opt părți, care corespund principalelor tipuri de relief ce ocupă spațiul geografic românesc. Prima parte prezintă cele mai recente rezultate și interpretări asupra formării Carpaților Românești, precum și a evoluției lor în ultimii 15000 de ani pe baza reconstrucțiilor climatice și a condițiilor de mediu prin datări absolute. Partea a doua a lucrării cuprinde studii recente din domeniul geomorfologiei montane, incluzând problema deglacierii masivelor montane, distribuția și caracteristicile formelor specifice reliefului glaciar și periglaciar și evoluția recentă a permafrostului montan. A treia parte discută problema proceselor de deplasare în masă, cu o atenție deosebită asupra alunecărilor de teren din Podișul Moldovei și din zona Subcarpaților de Curbură, și a curgerilor de debris pe versanții montani. Partea a patra tratează procesele de eroziune a solului de la spălarea în suprafață până la ravenare, și problemele complexe pe care acestea le generează în degradarea terenurilor din Podișul Moldovei. A cincea parte a volumului prezintă studii din domeniul geomorfologiei fluviale în care tendințele evolutive ale râurilor și albiilor de râu sunt discutate la diferite scări temporale, în strânsă legătură atât cu modificările climatice cât și cu intervențiile antropice. Partea a șasea este dedicată evoluției și dinamicii prezente a Deltei Dunării și a coastei românești a Mării Negre, prezentând atât o nouă viziune asupra formării Deltei Dunării, evoluția țărmului în ultimii 150 de ani și comportamentul formelor de relief costier derivat din monitorizarea continuă în ultimii 20 de ani. Partea a șaptea are în vedere problema fluxului de sedimente în diferite sisteme geomorfologice, cu aplicații în transportul prezent al sedimentelor la nivelul albiilor de râuri și în reconstrucția paleoenvironmentală a condițiilor formării depozitelor sedimentare. Ultima parte a volumului abordează hazardurile geomorfologice (avalanșe, deplasări în masă, inundații, furtuni costiere) prin prisma proceselor generatoare și a riscului asociat, respectiv a impactului asupra comunităților umane.

Acest volum se adresează specialiștilor și studenților din domeniul științelor pământului, a celor din domeniul managementului teritorial, poate servi autorităților administrative și responsabililor din domeniul utilizării terenurilor și protecției mediului, reprezentând o contribuție semnificativă în ceea ce privește dinamica și evoluția formelor de relief, o bază științifică solidă în vederea predicției modificărilor viitoare ale reliefului României.

Mai multe detalii despre volumul Landforms dynamics and evolution in Romania pot fi consultate aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This