A apărut la Editura Universității din București volumul „Semiologia Puterii” de Michael Metzeltin, în traducere din limba spaniolă de lector univ. dr. Oana Dana Balaș.
Autorul propune o abordare filologică pentru a analiza puterea din punct de vedere semiotic și concepțional.
Puterea este un fenomen dinamic și complex care se manifestă în permanență între indivizi și grupuri de indivizi, în orice societate și în toate configurațiile civile și politice ale acestora. Este un fenomen antropologic, social, politic și juridic și reprezintă obiect de reflecție și de studiu pentru antropologi, sociologici, politologi și juriști.
De asemenea, puterea este un fenomen eminamente discursiv, întrucât nu se poate percepe sau exercita în absența unor discursuri, texte, imagini sau simboluri. Puterea nu există fără reprezentare și fără discursivizare. În calitate de fenomen semiotic și în special lingvistic, reprezintă un prilej de reflecție și obiect de studiu atât pentru filologi cât și pentru lingviști.
Născut în 1943, la Sorengo (Elveția), Michael Metzeltin a studiat filologia romanică la universitățile din Basel, Zürich, Salamanca, Coimbra și Padova, obținând titlul de doctor în anul 1969, la Universitatea din Basel. Tot aici își începe cariera academică. În 1989 a fost numit profesor de lingvistică și didactică a limbilor romanice la Universitatea din Viena, unde devine profesor emerit în anul 2011. A susținut prelegeri în aproape toate țările europene, în Cuba, în Chile și în Peru. În 1994 a devenit membru corespondent al Academiei Austriece de Științe.
A primit titlul de profesor sau de doctor honoris causa din partea universităților din Timișoara, Stockholm, București, Iași, Lima (Univ. ”Ricardo Palma”), Bratislava (Univ. ”Comenius”). Este autorul a peste 30 de lucrări monografice și a aproape 300 de articole din sfera culturilor romanice, a lingvisticii textuale și a analizei de discurs. Este din 1989 profesor de onoare al Universității din București și un apropiat colaborator al acesteia.
Preocuparea pentru construcția textuală a identităților l-a condus pe Michael Metzeltin, în lucrări elaborate în ultima perioadă, către problematica statalității, a constituționalității și, mai recent, a puterii.
Oana-Dana Balaş este lector univ. dr. la Departamentul de Lingvistică Romanică, Limbi şi Literaturi Iberoromanice şi Italiană la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universității din Bucureşti. Predă cursuri de Morfologia limbii spaniole, Fonetica limbii spaniole și Didactica limbii spaniole. Interesele sale de cercetare sunt limbile romanice (româna, spaniola, catalana), sintaxa formală, semantica determinanților și a cuantificatorilor, referința, indefinirea, specificitatea, deixis și anafora, traducerea și interpretarea.
Volumul poate fi achiziționat de la Librăria Universității din București (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12) sau online de pe site-ul Editurii Universității din București, aici.