Universitatea din Bucureşti anunţă cu regret trecerea în nefiinţă a lingvistului şi omului de cultură italian Tullio De Mauro, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti.

Tullio De Mauro a fost una dintre cele mai de seamă personalităţi ale intelectualităţii italiene, fiind apreciat nu doar în cercurile restrânse de specialişti în lingvistică, semiotică sau istoria ideilor, ci şi în rândul numeroaselor promoţii de studenţi care au avut privilegiul de a studia sub îndrumarea sa la „Sapienza” – Università di Roma. Profesorul nu s-a limitat la a împărtăşi, cu mult har pedagogic, din vastele sale cunoştinţe, ci a creat în jurul său o adevărată şcoală de lingvistică, îndrumând paşii tinerilor cercetători care, cu timpul au dobândit recunoaşterea internaţională, iar una dintre mărturii este volumul omagial cu titlul Per Tullio de Mauro: studi offerti dalle allieve in occasione del suo 80° compleanno, coordonat de Anna Maria Thornton şi Miriam Voghera, apărut la Editura Aracne din Roma în anul 2012.

Bogata sa activitate de cercetare, concentrată îndeosebi asupra lingvisticii generale, semanticii şi lexicografiei, a dus la publicarea a numeroase volume şi articole, unele dintre acestea reprezentând studii fundamentale pentru orice curs de lingvistică italiană, precum Storia linguistica dell’Italia unita sau Introduzione alla semantica. Nu se poate trece cu vederea contribuţia lui Tullio De Mauro în domeniul lexicografiei, el fiind creatorul şi coordonatorul monumentalului proiect concretizat prin publicarea Grande dizionario italiano dell’uso, oglinda cea mai fidelă a limbii italiene contemporane.

Remarcat de contemporanii săi şi pentru gândirea reformatoare, Tullio De Mauro a ocupat funcţia de Ministru al Învăţământului în perioada 26 aprilie 2000 – 11 iunie 2001, în Cabinetul condus de Giuliano Amato.

În semn de recunoaştere a meritelor sale deosebite, Universitatea din Bucureşti i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, într-o ceremonie desfăşurată în anul 2009, iar profesorii Colectivului de Italiană îşi amintesc cu recunoştinţă de conferinţele şi cursurile de pregătire susţinute de marele lingvist la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, precum şi de felul de a fi cordial şi generos al marelui maestru.

Profesorii şi studenţii deopotrivă deplâng pierderea lingvistului şi omului de cultură italian Tullio De Mauro şi transmit condoleanţe familiei îndoliate.

Pin It on Pinterest

Share This