Joi, 26 ianuarie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, dr. Ioana Mîndruță, lector universitar la Catedra de Neurologie a Universității de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” și cercetător științific la Facultatea de Fizică a Universității din București, va susține prelegerea ,,Conectivitatea cerebrală efectivă – metode si aplicații”. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), în sala de conferințe, începând cu ora 17:00.
În ultimii ani s-au făcut progrese importante în domeniul conectivității cerebrale. De exemplu, din 2011, există dovezi ale corelației dintre conectivitatea structurală și cea efectivă în cazul limbajului. Până în prezent nu a fost totuși publicat nici un atlas cerebral complet al conectivității structurale-efective care să conțină informații despre căile de propagare și despre direcționalitatea conexiunilor. Termenul de conectivitate efectivă se referă la influența exercitată de o regiune a creierului asupra alteia ca urmare a unor interacțiuni cauzale. Conectivitatea cerebrală efectivă oferă numeroase aplicații atât pentru înțelegerea stării de sănătate a creierului, cât și a stărilor sale patologice.
Folosind o metodă validată deja cu ajutorul unui grup relativ mic de pacienți suferind de epilepsie, echipa formată din Ioana Mîndruță, Cristian Donos, Anca Arbune, Andrei Barborica a creat o hartă a conectivității efective (evaluată prin înregistrări de EEG intracranian ale răspunsurilor la stimularea electrică directă) pe baza informației anatomice cu privire la căile de propagare în materia albă, obținută dintr-un conectom structural derivat dintr-un RMN de difuzie. La pacienții care au trecut printr-o evaluare invazivă preoperatorie a epilepsiei rezistente la medicație prin metoda EEG-stereo, s-a aplicat o stimulare electrică cu puls unic la fiecare structură cerebrală implantată. Același protocol de stimulare a fost folosit la toți pacienții, stabilindu-se câte o medie a conectivității efective a fiecărui pacient pentru a putea crea câte un conectom cerebral efectiv pentru fiecare.
Ioana Mîndruță a înființat Centrul Național Centre pentru Evaluare Preoperatorie a Epilepsiei Rezistente la Medicație în 2007 și a inițiat Programul Național pentru Explorare Cerebrală Invazivă prin EEG-stereo în 2012. Cercetarea sa se concentrează în general asupra creării și aplicării unor metode avansate de neuromodulare pe baza protocoalelor de stimulare electrică atât a rețelelor cerebrale normale cât și a celor patologice. Mîndruță conduce o echipă multidisciplinară formată din neurochirurgi, fizicieni și neurofiziologi care pot oferi tratament operator adecvat sau proceduri de neurostimulare destinate să controleze boala. În cadrul acestei echipe, dr. Mîndruță studiază în mod special biomarkerii electrofiziologici ai rețelelor epileptogene și conectivitatea funcțională la toate nivelurile. De-a lungul anilor, dr. Mîndruță a beneficiat de numeroase stagii de specializare si cercetare în Uppsala, Grenoble, Lyon, Veneția, etc. Din 2008, este vicepreședinte al Societății Române de Neurofiziologie și organizează numeroase cursuri de pregătire și conferințe în domeniul neurofiziologiei și al epileptologiei.
Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie 2016 – decembrie 2017. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.
Mai multe informații despre seminarul Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.