Universitatea Panteion de Științe Sociale și Politice (Atena) și Institutul de Cercetări asupra Renașterii, Epoca neo-clasică și Iluminismul (UMR 5186, Montpellier) organizează colocviul internațional ”De l’Europe ottomane aux nations balkaniques: les Lumières en question”. Evenimentul va avea loc la Școala Franceză de la Atena și Institutul Francez din Grecia în perioada 23-25 mai 2018.

Persoanele interesate să participe la colocviul internațional ”De l’Europe ottomane aux nations balkaniques: les Lumières en question” pot trimite propuneri de prezentări, redactate în limba franceză sau engleză, care să includă titlu și un rezumat. Propunerile pot fi trimise până la data de 20 aprilie 2017 organizatorilor Chryssanthi Avlami, Jean-Pierre Schandeler și Franck Salaün, la următoarele adrese de e-mail: chrysavlami@gmail.com, franck.salaun@univ-montp3.fr, jean-pierre.schandeler@cnrs.fr.

Lista propunerilor selectate va fi comunicată participanților până în iunie 2017.

În spatele termenilor ,,sârb”, ,,neoelen”, ,,bulgar”, ,,român”, ,,albanez” sau ,,otoman”, al căror sens pare la prima vedere de la sine înțeles, se poate descoperi cu siguranță mai mult decât un obiect de studiu.

Acest colocviu va fi o oportunitate de a examina modul în care conceptul de ,,iluminare”, perceput ca o categorie istorică sau chiar ca o etapă în istoria universală, a fost înscris printr-un proces de ,,naționalizare” în istorii locale și mai ales în relatările istorice, filosofice, literare sau economice ale secolelor XIX și XX.

Procesul de ,,naționalizare” va fi pus sub semnul întrebării în lumina problemelor specifice diferitelor contexte culturale și lingvistice. Reabordarea acestor texte produse într-un mediu cultural în care legăturile sociale au rămas în strânsă legătură cu cele religioase nu este întotdeauna de la sine înțeleasă. O astfel de abordare presupune, de asemenea, regândirea limitelor și opozițiilor impuse de tradiții de gândire: rațiunea și prejudecăți, (neo)clasicism și romantism, cosmopolitismul și particularismul național, universalism și relativism istoric.

Pin It on Pinterest

Share This