A apărut la Editura Universității din București volumul colectiv ”In honorem Dagmar Maria Anoca”, coordonat de prof. univ. dr. Antoaneta Olteanu, cadru didactic în departamentul Filologie Rusă și Slavă din cadrul Facultății de Limbi şi Literaturi Străine. Referenții științifici ai volumului sunt prof. univ. dr. Constantin Geambașu și prof. univ. dr. Octavia Nedelcu, cadre didactice în același departament.

Volumul de față reprezintă o serie de materiale științifice consacrate activității și personalității doamnei conf. univ. dr. Dagmar Maria Anoca, cadru didactic în departamentul Filologie Rusă și Slavă din cadrul Facultății de Limbi şi Literaturi Străine, cu ocazia aniversării a 65 de ani de viață. Materialele sunt semnate de colegi din România, de la Universitatea din București, și din alte centre academice, cu precădere din Slovacia.

Devotată vocației sale didactice, conf. univ. dr. Dagmar Maria Anoca a contribuit la dezvoltarea învățământului în limba slovacă în România, fiind autoarea a numeroase manuale și îndreptare, dar și a unor lucrări de lingvistică.

Dogmar Maria Anoca este critic și istoric literar, recunoscut nu doar de mediul academic din România, ci și de slaviștii cehi, sârbi, maghiari, bulgari, slovaci, polonezi, ucraineni. Teoria literaturii, istoria literaturii, critica literară, literatura comparată sunt preocupările sale predilecte, valorificate științific în cărțile sale.

Educată în ideea că va deveni scriitoare, Dagmar Maria Anoca s-a remarcat ca personalitate unică, fiind poetă, prozatoare, eseistă, traducătoare, lingvistă, cercetătoare, critic literar, redactor la câteva publicații în limba slovacă, secretar al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România între anii 1990-1994, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Asociației Scriitorilor din Slovacia, a Uniunii Scriitorilor, Artiștilor și Oamenilor de Cultură Slovaci din Diaspora, a Asociației Slaviștilor din România, dar și a Societății Culturale și Științifice ,, Ivan Krasko” din Nădlac. Dogmar Maria Anoca s-a remarcat printr-o activitate prestigioasă în toate aceste domenii, fiind o voce autorizată în ceea ce privește receptarea culturii slovace în România. Este considerată, în acest sens, una din personalitățile de marcă ale slovacisticii contemporane, un întemeietor de școală pentru slovaciastica românească.

Volumul ”In honorem Dagmar Maria Anoca” poate fi achiziționat de la Librăria Universității din București (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12) sau online de pe site-ul Editurii Universității din București  aici.

Pin It on Pinterest

Share This