Marți, 14 februarie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (IRH-ICUB) organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, dr. Iulia Anghel va susține prelegerea ,,Conștiență și identitate: Un studiu de caz”. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00.

În cadrul prelegerii, dr. Iulia Anghel va dezbate argumentele centrale ale lui Jacques Lacan din teoria sa despre conștiență și identitate. Ipoteza avansată de Iulia Anghel este că teoria lui Lacan despre conștiență și identitate a evoluat din conceptualizarea triadei: ,,imaginar”, ,,simbolic’ si ,,real”. Cercetarea care susține această ipoteză pornește de la scrierile timpurii ale lui Lacan (1930-1940). În consecință, scopul Iuliei Anghel este de a analiza legăturile complexe dintre întrebările ridicate de conceptul lacanian de sindrom de recunoaștere eronată (“méconnaissance”), generat de absența unei conștiențe de sine autentice a individului.

Iulia Anghel este lector asociat la Universitatea Politehnica din București, unde, începând cu anul 2014, predă cursuri de cultură antreprenorială, proprietate intelectuală și diseminarea cercetării. Între 2014 si 2015, ea a activat ca cercetător la Academia Română, Filiala Iași, participând într-un proiect dedicat studiului egalității de șanse pentru femeile angajate în domeniul academic. Anterior, între 2010 și 2014, a fost asistent asociat la Școala Natională de Studii Politice și de Administrație Publică din București, unde a predat seminarii de comunicare și mass-media și strategii de marketing. Printre interesele sale academice se află antropologia politică, studii de modernizare, post-comunism, culturi marginale și identitate de gen în societăți aflate în schimbare.

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie 2016–decembrie 2017. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This