Premiul Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii (IASP) pentru anul 2016, secțiunea ,,Excelență în Cercetarea și Managementul Durerii în țările în curs de dezvoltare”, a fost acordat grupului de cercetători ”Neurophysiology of pain group”, condus de prof. univ. dr. Alexandru Babeș, cadru didactic la Departamentul de Anatomie, Fiziologie Animală și Biofizică al Facultății de Biologie, Universitatea din București.

Prof. dr. Alexandru Babeș este licențiat al Facultății de Fizică a Universității din București, specializarea Biofizică (1995), a obținut masteratul în Neurobiologie la Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti (1997) și titlul de doctor în Biologie, Universitatea din Bucureşti (2002).

Grupul de cercetare ”Neurophysiology of pain group”, condus de Alexandru Babeş, este format din dr. Tudor Şelescu, drd. Dan Domocoş, Loredana Cumpǎnǎ, studentǎ la Master-ul de Neurobiologie. Colaboratorii străini ai grupului de cercetare sunt prof. Peter Reeh, (Departamentul de Fiziologie, Universitatea din Erlangen-Nuremberg, Germania), prof. Earl Carstens, (Departamentul de Neurobiologie, Fiziologie si Comportament, Universitatea din California din Davis, USA), prof. Carlos Belmonte, (Institutul de Neuroștiință, Universitatea Miguel Hernandez din Alicante, Spania), Dr. Gordon Reid, (Departamentul de Fiziologie, University College Cork, Irlanda).

Direcţiile principale de cercetare ale grupului sunt studiul mecanismelor periferice ale nocicepţiei şi termo-recepţiei senzoriale, traducerea stimulilor termici şi dureroşi la nivelul terminaţiilor cutanate ale neuronilor senzitivi ai mamiferelor, mecanismele răspunzătoare de alterarea traducerii senzoriale în condiţii patologice asociate cu durerea inflamatorie şi cea neuropatică. La nivel molecular, cercetarea este focalizată pe studiul receptorilor TRPM8 (receptorul pentru frig şi mentol), TRPA1 (receptorul pentru compuşii activi din muştar, scorţişoară şi usturoi, activat şi de temperaturi scăzute care evocă senzaţii dureroase), TRPV1 (receptorul pentru capsaicină) şi TRPV2 (receptorul activat de temperaturi ridicate, mai mari de 52°C).

Cercetătorii utilizează un model biologic pentru studiul recepţiei senzoriale care constă în neuronii din ganglionii rădăcinii dorsale menţinuţi în cultură primară. De asemenea, grupul ,,Neurophysiology of pain” folosește exprimarea tranzitorie şi stabilă a unora dintre receptorii menţionaţi mai sus în sisteme heterologe precum celulele HEK (human embryonic kidney). Din punct de vedere al tehnicilor folosite, laboratorul se axează pe tehnica de patch-clamp (care permite înregistrarea curenţilor ionici prin membrana celulară, sau prin fragmente membranare excizate) şi pe metoda microfluorimetriei de calciu, cu ajutorul căreia se pot măsura modificările concentraţiei intracelulare de calciu sub acţiunea diferiţilor stimuli chimici şi termici.

Grupul condus de Prof. Babeş a beneficiat de granturi de cercetare din partea CNCSIS/UEFISCDI (2005-2007; 2007-2010), precum şi din partea prestigioasei fundaţii Alexander von Humboldt, din Germania.

Asociația Internațională pentru Studiul Durerii (IASP) este principalul forum profesional pentru știință, practică și educație în domeniul durerii. IASP reunește oameni de știință, medici, furnizori de servicii de sănătate, precum și factori de decizie politică pentru a stimula și sprijini studiul durerii, și pentru a traduce aceste cunoștințe într-o îmbunătățire a ameliorării durerii la nivel mondial.

Pin It on Pinterest

Share This