Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București (ICUB) va organiza vineri, 10 martie 2017, workshopul ”Meaning and essence: ancient and contemporary perspectives”. Evenimentul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), sala de conferințe, în intervalul orar 10:30-17:30.
Organizatorii evenimentului sunt Adrian Ludușan, Iovan Drehe, Mihai Rusu, cadre didactice la Universitatea ,,Babeș- Bolyai” din Cluj-Napoca.
La eveniment vor participa Mircea Dumitru, rector al Universității din București, cu tema Essentialism Today, Iovan Drehe, cadru didactic la Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu tema Essence, Definition and Dialectic in Aristotle, Mihai Rusu, cadru didactic la aceeași universitate (Contemporary essentialism), Alexandru Dragomir, cadru didactic la Universitatea din București, (Kripke’s semantics for Modal Logic and Aristotelian Essentialism), Constantin Brâncuș, cadru didactic la Universitatea din București, (The Necessity of Logical Connections), dar și Adrian Ludușan de la Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, (Meaning and reference in ante rem structuralism).
Workshop-ul își propune să reunească tineri cercetători interesați de logica și filosofia limbajului, epistemologia sau teoria argumentării asupra unor aspecte-cheie de interes comun, de o mare importanță pentru filosofia contemporană, cum ar fi teoriile sensului și esențialismul. Pentru a putea realiza acest lucru, este necesară o incursiune în timp care ar putea fi punctul de plecare al acestor teorii.
Teoriile filosofilor antici precum Platon sau Aristotel au contribuit cu măsurile necesare, în mod direct sau indirect, la dezvoltarea teoriilor contemporane. În cazul lui Platon, sensul și esența sunt legate de ceea ce este cunoscut sub numele de teoria formelor sau ideilor, teoriile lui Socrate, de obicei, fiind în căutarea esențelor prin insistența sa asupra definirii lucrurilor avute în vedere în cadrul discuției; în cazul lui Aristotel există o teorie mai nuanțată, fundamentele sale regăsindu-se în relația dintre cuvinte, gânduri și lucruri, în ceea ce va fi cunoscut mai târziu ca triunghiul semantic sau semiotoc. Chiar dacă în cazul teoriilor antice nu putem distinge întotdeauna clar între aspecte psihologice, lingvistice, pragmatice și alte părți ale discuției, putem considera în continuare că antichitatea ne-a lăsat o moștenire teoretică destul de importantă.
Mai multe detalii despre workshopul Meaning and essence: ancient and contemporary perspectives, dar și despre programul evenimentului pot fi consultate aici.