Universitatea din București va acorda vineri, 10 martie 2017, titlul onorific de Doctor Honoris Causa profesorului Antoine Compagnon, unul dintre cei mai importanți istorici și critici literari ai momentului în Franța având o reputație deosebită în academia americană. Ceremonia se va desfășura la Palatul Facultății de Drept (B-dul Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, București), sala „Petre Antonescu”, începând cu ora 11:00.

Cu o prestigioasă activitate de profesor, cercetător, eseist, educator, editor și scriitor, Antoine Compagnon își desfășoară activitatea didactică la Universitatea Columbia din New York, din anul 1991, iar din anul 2006, la Collège de France din Paris, cea mai prestigioasă instituție culturală a Franței, unde i s-a încredințat conducerea unei catedre. În calitate de profesor de literatură contemporană franceză, Antoine Compagnon este specializat în trei domenii: Renaștere, Teoria Literaturii și Istoria Criticii.

O temă centrală în opera și activitatea lui Antoine Compagnon o constituie modernitatea și antimodernitatea, înțelese nu numai în ordine literară, ci într-una mai largă, culturală, socială și politică.

Un sector important al activității lui Antoine Compagnon îl reprezintă îngrijirea edițiilor critice din opera lui Marcel Proust, Albert Thibaudet, Charles Péguy sau Maurice Barrès. După ce s-a remarcat ca editor meticulos al lui Proust, Antoine Compagnon și-a valorificat experiența câștigată și lecturile făcute cu acest prilej în exegeza intitulată Proust entre deux siècles (Proust între două secole), apărută în 1989. În multe dintre lucrările sale, Antoine Compagnon combină analiza minuțioasă de text cu panorama de epocă, examinarea conceptelor cu cea a contextelor, istoria literară cu istoria intelectuală.

Antoine Compagnon este autorul a 19 cărți, traduse fiecare în mai multe limbi, a sute de articole și a numeroase cursuri ce pot fi consultate electronic. Patru dintre aceste cărți le-a dedicat lui Michel de Montaigne: Nous, Michel de Montaigne (1980); Chat en poche. Montaigne et l’allégorie (1993) și Un été avec Montaigne (2013).

Până în acest moment, Antoine Compagnon a primit numeroase înalte distincții: cavaler al Legiunii de Onoare, ofițer în Ordinul Național al Meritului, comandor al Palmelor Academice, ofițer al Artelor și Literelor. A fost ales membru al Academiei Americane de Arte și Științe, al Academiei Europene, al Academiei Britanice, este doctor HC al King’ s College din Londra și al Universității din Liege, a primit premiul „Claude Lévi-Strauss” și alte premii în Japonia și Italia. Cartea sa „Antimodernii” a fost distinsă în 2008 cu două premii: Pierre-Georges Cartex al Academiei de Științe Morale și Politice și cu premiul criticii al Academiei Franceze.

Antoine Compagnon a susținut numeroase conferințe, cursuri și seminarii aproape peste tot în lume: Canada, China și Japonia, trecând prin Oslo, Cairo sau Moscova. În anul 2016, profesorul Compagnon a fost de două ori în România, o dată invitat de Institutul Francez la București și la Cluj-Napoca, a doua oară invitat de Asociația de Literatură Generală și Comparată din România, la colocviul anual al acesteia, în calitate de main-speaker.

Universitatea din București este onorată să-i confere profesorului Antoine Compagnon distincția de Doctor Honoris Causa, în semn de recunoaștere a meritelor sale în dezvoltarea domeniului literaturii și criticii literare.

Pin It on Pinterest

Share This