A fost lansat apelul la contribuții pentru conferința Reform and [yet] Durability in Human Sciences, a cărei primă ediție este dedicată aniversării a 500 de ani de la Reformă precum și consecințelor acesteia în spațiile culturale germanofon, scandinav și neerlandez. Conferința va avea loc în perioada 19-20 octombrie 2017 la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București și este organizată de Departamentul de Limbi și Literaturi Germanice.

Conferința Departamentului de Limbi și Literaturi Germanice își propune să contureze un model funcțional de schimbare în științele umaniste – cu atât mai mult cu cât acestea nu sunt afectate de descoperiri sau invenții epocale –, cu scopul de a preveni reformele întâmplătoare, nesustenabile sau nesubstanțiale înt-un viitor comun pe care savanții din toate țările europene vor să-l construiască împreună.

Tema de anul acesta este a 500-a aniversare a Reformei și consecințele sale în spațiile culturale germanofon, scandinav și neerlandez. Toți cercetătorii și doctoranzii interesați de domeniile filologie, filosofie, istorie, științe sociale, studii religioase etc. sunt invitați să se alăture conferinței și să prezinte lucrări pe această temă. Subiectele pot include, dar nu sunt limitate la:

  • Reverberații protestante în spațiile culturale germanofon/scandinav/neerlandez începând cu sec. 16 și până astăzi – o abordare istorică
  • Reforma luterană și consecințele ei pentru modelarea conținutului științific în științele umaniste, în mod special în filologie și filosofie, din sec. 16 până în zilele noastre, în ariile culturale germanofonă, neerlandeză și scandinave
  • Martin Luther și urmașii săi spirituali
  • Reflecțiile lui Martin Luther despre traducere
  • Martin Luther – personajul de film
  • Imparțialitate și toleranță în așa-numita „Dutch Golden Age”
  • Vocea femeilor în Reformă
  • Perspective diacronice și sincronice asupra limbilor germanice
  • Cum funcționează „Weltanschauung”-ul protestant și neoprotestant în literatură?
  • Spre o estetică protestantă – de la precursori (Dürer, Grünewald) la expresionism
  • Psalmiștii moderni – de la Luther și psalmiștii protestanți suedezi din sec. 16-17 la Paul Celan
  • Recolonizarea orașului medieval: perspective sociologice și antropologice asupra subculturilor (neo-) protestante

Fiecare prezentare este limitată strict la 20 de minute, urmată de o discuție de 10 minute.

Un abstract de 250 de cuvinte în limbile germană sau engleză și o scurtă notă biografică cu afilierea instituțională pot fi trimise până pe 15 mai 2017 la una din următoarele adrese de email: raluca.radulescu@lls.unibuc.ro – pentru aria tematică germanofonă, carmen.vioreanu@lls.unibuc.ro – pentru aria tematică scandinavă, alexa.stoicescu@lls.unibuc.ro – pentru aria tematică neerlandeză.

Taxa de participare:

50 Euro (taxă de înregistrare early bird; termenul limită 15 iulie 2017)

100 Euro (taxă de înregistrare standard; după 15 iulie 2017, dar un mai târziu de 5 septembrie 2017).

Taxa de participare include coffee breaks, masa pentru cele două zile ale conferinței și publicarea lucrărilor.

Mai multe informații despre conferința Reform and [yet] Durability in Human Sciences pot fi obținute aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This