Secțiunea de Științe Sociale a Institutului de Cercetări al Universității din București (SSS-ICUB) organizează marți, 21 martie 2017, o întâlnire cu tema „Migrația în beneficiul tuturor: Organizația Internațională pentru Migrație între statul- națiune și migrant”, care va avea loc în cadrul seriei de seminarii Migrația într-o perspectivă globală: o abordare interdisciplinară. Evenimentul va avea loc la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Campusul Panduri, Sala 102, (Șoseaua Panduri, nr. 90), începând cu ora 17.00.
Evenimentul este susținut de Mircea Mocanu, Șeful Misiunii OIM în România. Împreună cu echipa sa, Mircea Mocanu se implică activ în implementarea unor soluții practice pentru asistarea migranților aflați în dificultate, a victimelor traficului și a persoanelor care solicită asistență consulară de urgență. Înainte de OIM, experiența profesională a lu Mircea Mocanu a inclus misiuni PNUD, UE și FCO în Asia de Sud-Est, Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Europa de Est, unde a implementat programe socio-economice în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului stabilite de ONU. Mircea Mocanu este un avocat al cooperării inter-instituționale și al comunicării între actorii guvernamentali, non-guvernamentali și sectorul privat, pentru a mobiliza resurse relevante pentru a ajuta pe cei care au nevoie de sprijin și asistență, aceasta cooperare fiind realizată cu succes în cadrul OIM.
OIM este un punct de referinţă în dezbaterile globale cu privire la implicările sociale, economice şi politice ale fenomenului migraţiei în secolul 21. Ghidată de principiul conform căruia migrația umană ordonată aduce beneficii atât migranților cât și societății, OIM acționează la nivel global pentru a răspunde provocărilor operaționale tot mai mari legate de gestionarea migrației, pentru a contribui la înțelegerea problemelor legate de migrație, pentru a încuraja dezvoltarea socială și economică prin intermediul migrației, precum și pentru a susține demnitatea umană a migranților. Prin utilizarea limbajului ospitalității necondiționate și a umanitarismului, OIM se poziționează ca o instituție globală cu o agendă cosmopolită, care operează la intersecția statelor-națiune, a regimului internațional al drepturilor omului, precum și a guvernanței transnaționale.
În acest context, scopul seminarului este să analizeze modul în care activitățile OIM remodelează relația dintre statul-națiune și migrație, și să examineze dacă prin activitățile sale OIM subminează statul-națiune sau îl consolidează: Acționează OIM în numele statelor-națiune sau în numele migranților/refugiaților/solicitanților de azil? Cum anume ajunge OIM la un consens între acești doi poli, de regulă conflictuali și contradictorii? Ce fel de lume modelează OIM prin gestionarea migrației: o lume a statelor-națiune care continuă să-și protejeze granițele sau o lume post-națională în care toate persoanele au dreptul la libera circulație? Este controlul și managementul migraței, fie chiar uman și ordonat, drept și echitabil pentru toți și conform cu idealul egalității și libertății tuturor persoanelor?
Șeful Misiunii OIM în România, Mircea Mocanu, va răspunde la aceste întrebări, și totodată va explica și ilustra prin activitățile Misiunii OIM în România rolul OIM în calitate de mediator între migranți și statul-națiune și conexiunea global-local în gestionarea fluxurilor migrației contemporane.