Marți, 7 martie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, drd. Anca Arbune, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila”, va susține prelegerea ,,Somnul și influența sa asupra rețelelor neurale”. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00.

În cadrul seminarului, Anca Arbune își va prezenta cercetarea din cadrul proiectului ,,Influența somnului asupra răspunsurilor corticale evocate prin stimulare electrică cu puls unic”, în care colaboreză cu prof. Ioana Mîndruță si prof. Andrei Bărborica.

Anca Arbune a implantat intracerebral electrozi de profunzime în cadrul protocolului de evaluare preoperatorie conform unor proceduri de implantare individual stabilite și a monitorizat activitatea SEEG de-a lungul a 14-21 de zile. A folosit de asemenea stimulări de 1 Hz, 50Hz si SPES (single pulse electrical stimulation) atât în timpul stării de veghe cât și în somn pentru a identifica rețeaua epileptogenă și a obține informații despre circuitele corticale. La fiecare stimulare SPES a analizat atât răspunsurile inițiale (early responses – ER) cât și pe cele ulterioare (delayed responses – DR).

În cadrul cercetării, Anca Arbune a identificat rețeaua epileptogenă folosind o corelare electro-anatomo-clinică pentru 6 pacienți, cu diferite zone de declanșare a crizelor (temporală, frontală, parietală, operculară), dintre care 4 au fost operate și sunt acum cazuri rezolvate. Răspunsurile ulterioare (DR) evocate în cazul stimulării cu puls electric unic (SPES) au fost diferite în starea de veghe și în cea de somn, ceea ce demonstrează variabilitatea conexiunilor în rețelele epileptogenice. Este nevoie de continuarea studiilor pentru confirmarea rezultatele, dar autoarea consideră că se pot oferi date noi cu privire la influența somnului asupra rețelei epileptogene și, de asemenea, asupra stării de conștiență a pacienților.

Anca Arbune este medic rezident – specialitatea neurologie – la Spitalul Universitar de Urgență din București (Laboratorul pentru EEG și Somn) și doctorandă (din 2015) – tot specialitatea neurologie – la Universitatea de Medicinaă și Farmacie ,,Carol Davila” din București, unde scrie o teză cu tema ,,Studiu electrofiziologic al rețelelor neuronale în timpul somnului”. A publicat numeroase articole de specialitate și a beneficiat de un program de cercetare medicală pentru studenți, prin intermediul IFMSA, la Departmentul de Psihiatrie al Universității Naționale Cheng Kung, Tainan, Taiwan. A beneficiat de asemenea de o bursă Erasmus la Facultatea de Medicină a Universității din Leipzig.

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București în perioada martie 2016 – decembrie 2017. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This