Marți, 28 martie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (IRH-ICUB) organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, Prof. Bogdan Amuzescu (Dep. Biofizică și Fiziologie, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti) va susține prelegerea Evoluție şi perspective în modelarea reţelelor neuronale. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00.

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie 2016–decembrie 2017. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Bogdan P. Amuzescu, MD (1991), a obținut titlul de doctor în anul 2003 cu o teză despre studiul proprietăților biofizice ale canalelor ionice. În perioada 2000-2003 a avut mai multe burse de cercetare la Katholieke Universiteit Leuven. În prezent, este conferențiar universitar la Departamentul de Biofizică și Fiziologie al Facultății de Biologie a Universității din Bucureşti. Experiența sa managerială include poziții de membru al consiliului consultativ al Societății Române de Neuroștiințe (2004-2012) și al Societății Române împotriva Epilepsiei (din 2015). A efectuat cercetări ale proprietăților biofizice și farmacologice ale canalelor ENaC/Deg și TRP, cercetare aplicată în electrofiziologia cardiacă și în testarea sigură a medicamentelor pentru inimă. A obținut numeroase premii și titluri onorifice, cum ar fi premiul I al Societății Române de Neuroștiințe și co-prezident al unei sesiuni dedicate electrofiziologiei cardiace la cea de 53-a întrunire BPS. Bogdan P. Amuzescu este autor a 24 de articole de cercetare, 6 cărți sau capitole de cărți. De asemenea este membru al Societății de Biofizică, AAAS, FENS și al altor societăți științifice.

Prezentarea urmăreşte o introducere progresivă în domeniul modelării matematice a neuronilor şi reţelelor neuronale în perspectiva unei înţelegeri aprofundate a funcţiilor cognitive. Va descrie cele cinci niveluri de complexitate ale modelelor neuronale definite de Andreas VM Hertz et al., și va prezenta o serie de modele single-point de referinţă şi principiile modelării compartimentale detaliate, urmate de o trecere în revistă a abordărilor de tip top-down şi bottom-up în formularea lui Wulfram Gerstner et al., cu evidenţierea covergenţei lor la nivel mezoscopic, al modelelor neuronale punctiforme de tip integrate-and-fire, şi analiza comportamentului lor de bifurcaţie. În continuare va prezenta realizările recente ale echipei lui Henry Markram în modelarea funcţiilor coloanelor neuronale din neocortexul primar somatosenzitiv şi metodele de microscopie de superrezoluţie ce permit o explorare detaliată a conectivităţii şi dinamicii sinaptice. În încheiere vor fi expuse perspectivele de evoluţie a cunoaşterii în relevarea arhitecturii şi trăsăturilor funcţionale ale microcircuitelor cerebrale deschise de o serie de proiecte de anvergură precum EU Human Brain Project, US BRAIN Project (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies), proiectul japonez Brain/MINDS (Brain Mapping by Integrated Neurotechnologies for Disease Studies), şi alte proiecte similare.

Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This