Miercuri, 29 martie 2017, a avut loc la Universitatea din București ceremonia de acordare a titlului onorific Doctor Honoris Causa reputatului profesor Stephen J. Cutler, unul dintre cei mai respectați specialiști din lume în domeniul gerontologiei și membru al comunității academice a Universității din București.

În deschidere, prof. univ. dr. Marian Preda, Președintele Senatului Universității din București, a afirmat că „este o onoare pentru mine să deschid ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Stephen J. Cutler, profesor emerit la Universitatea din Vermont și președinte al Asociației de Gerontologie din America.”

În continuarea ceremoniei a luat cuvântul prof. univ. dr. Liviu Chelcea, directorul Departamentului de Sociologie al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, care a citit Laudatio Domini. Prof. univ. dr. Liviu Chelcea a vorbit despre afilierile instituționale academice care au făcut parte din traiectoria academică a profesorului Cutler, dar și despre publicațiile acestuia în domeniul îmbătrânirii și gerontologiei, apărute ȋn unele dintre cele mai prestigioase publicații de sociologie din lume. ,,Activitatea academică și de cercetare a profesorului Stephen J. Cutler  i-au atras premii precum Clark Tibbitts Award, oferit din partea Asociației de Gerontologie din Învâțământul Superior, precum și premiul de Excelență Academică pentru profesorii secolului XXI”, a menționat prof. univ. dr. Liviu Chelcea.

Prof. univ. dr. Liviu Chelcea a vorbit, de asemenea, despre afilierea profesorului Cutler la  comunitatea academică a Universității din București: ,,Stephen J. Cutler a predat la două generații de doctoranzi ai Școlii doctorale de Sociologie și a fost coordonator informal pentru câțiva doctoranzi. A și publicat împreună cu unii dintre ei, precum Corina Bragăru, pe teme cu privire la boala Alzheimer în European Journal of Ageing (2015, 12:4) și a fost implicat în dezbateri în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială.”

Profesorul Cutler s-a implicat, de asemenea, în tematici majore cu privire la societatea românească. În 2014 a publicat împreună cu Simona Bodogai un articol în The Gerontologist (54 (2): 147-152, care oferă o privire de ansamblu asupra situației demografice, formațiunilor epistemice și a serviciilor sociale pentru bătrânii din România.

Liviu Chelcea a încheiat Laudatio prin a-și exprima bucuria pentru faptul că Universitatea din București și Facultatea de Sociologie și Asistență Socială îi conferă titlul onorific profesorului Stephen J. Cutler, mulțumindu-i pentru activitățile sale prestate atât în SUA, cât și în România.

În semn de recunoaștere a meritelor sale în dezvoltarea domeniului gerontologiei și promovarea studiului îmbătrânirii populației și analizei bolii Alzheimer în mediul academic internațional, prof. univ. dr. Marian Preda, în calitate de Președinte al Senatului Universității din București, i-a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa profesorului Stephen J. Cutler.

Stephen J. Cutler a mulțumit Universității din București pentru distincția oferită, arătându-și recunoștința prof. univ. dr. Marian Preda și prof. univ. dr. Doru Buzducea pentru susținerea acestora pe parcursul activității sale didactice și de cercetare în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială. Profesorul Stephen J. Cutler a vorbit despre experiențele sale din timpul celor 9 vizite în România, despre frumusețea țării și a oamenilor, dar și despre activitatea sa academică și de cercetare. ,,Titlul de Doctor Honoris Causa oferit de o universitate pe care o iubesc și care reprezintă țara pe care o iubesc reprezintă o distincție onorantă în cariera mea academică, de aceea, cu o recunoștință profundă vă spun mulțumesc mult”, a afirmat Stephen J. Cutler în încheierea cuvântării sale.

La finalul ceremoniei, prof. univ. dr. Marian Preda a precizat că Universitatea din București este onorată pentru asocierea profesorului Stephen J. Cutler, care a desfășurat atât activități didactice,  cât și de cercetare în domeniul îmbătrânirii și gerontologiei în România.

Broșura ceremoniei de acordare a distincției Doctor Honoris Causa profesorului Stephen J. Cutler poate fi consultată aici.

Pin It on Pinterest

Share This