Universitatea din București organizează marți, 25 aprilie, conferința de încheiere a proiectului „Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României”. La evenimentul care se va desfășura începând cu ora 12:00, la sediul Facultății de Istorie (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12, etaj 1, Amfiteatrul Nicolae Iorga),  sunt așteptați să participe cercetători, profesori, studenți, specialiști interesați de istorie, arhive și de digitizarea documentelor istorice. Nu în ultimul rând, conferința se va bucura de prezența rectorului Mircea Dumitru, prorectorului Laurențiu Vlad, dr. Ioan Drăgan, director al Arhivelor Naționale ale României, precum și a conf. univ. dr. Ionuț Costea, conf. univ. dr. Marius Diaconescu, Drd. Rebeca Dologa și Drd. Dorel Țuinea.

Cel mai remarcabil rezultat al proiectului îl reprezintă baza de date Arhiva Medievală a României, o noutate pentru spațiul românesc, care contribuie în mod esențial și contribuie esențial la cunoașterea istoriei românilor, a ungurilor, a germanilor, a romilor și a altor popoare care au conviețuit în acest spațiu în secolele XII-XVI prin facilitarea accesului la sursele istorice.

În cadrul acestui proiect, a cărui închidere se va realiza în cadrul conferinței de mâine, 25 aprilie, au fost digitizate toate documentele emise până în anul 1600 păstrate în Arhivele Naționale ale României în original, copii, transumpturi sau rezumate și au fost restaurate peste 1.000 documente deteriorate. Totodată, pentru facilitarea accesului publicului larg la documente au fost create 7 pagini de internet pentru Arhivele Naționale ale României din București (Arhivele Naționale Istorice Centrale), Cluj, Maramureș, Sibiu, Brașov, Covasna și Iași.

Baza de date Arhiva Medievală a României face parte din proiectul „Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României”, implementat de Universitatea din București în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Arhivele Naționale ale Norvegiei în perioada decembrie 2014 – aprilie 2017, în cadrul Programului PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.

În plus, proiectul a fost extins și la alte instituții și persoane fizice care au în proprietatea lor documente anterioare anului 1600, iar până în prezent s-au asociat acestui proiect Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și Muzeul Național de Istorie a României.

Valoarea totală a proiectului este de 3.942.848,08 lei, din care 100% este valoare nerambursabilă. Grantul SEE acoperă 85% din proiect, adică 3.351.420,87 lei, iar finanțarea din bugetul național este în valoare de 591.427,21 lei.

Mai multe informații despre baza de date Arhiva Medievală a României pot fi accesate la adresa: http://arhivamedievala.ro/

 

Pin It on Pinterest

Share This