Marți, 9 mai 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (IRH-ICUB) organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, Prof. Violeta Ristoiu de la Facultatea de Biologie a Universității din București va susține prelegerea Modularea activității microgliilor/macrofagelor prin interacțiuni cu citoscheletul. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00.
Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.
Violeta Ristoiu este conferențiar universitar la Facultatea de Biologie a Universității din București, Secția de Anatomie, Fiziologie Animală și Biofizică. A finalizat studiile de licență în biologie (1990) și master în biologie medicală (1991) la Universitatea din București. În 2002, a obținut doctoratul în biologie la Universitatea din București, sub conducerea prof. univ. dr. Maria-Luiza Flonta. În anul 2007, dr. Ristoiu a fost cercetător invitat la Institutul Okazaki pentru Bioștiințe Integrative din Japonia, unde a lucrat în laboratorul profesorului Makoto Tominaga. În 2008 a fost cercetător invitat la Alnylam Pharmaceuticals, Cambridge, MA, USA. În 2015 a obținut o bursă Fulbright la Centrul Medical al Universității din Omaha, Departamentul de Farmacologie și Neuroștiințe Experimentale, Nebraska, USA, unde a lucrat în laboratorul Prof. Xiong Huangui.
Interesele sale de cercetare sunt legate de patogeneza durerii, și mai ales de rolul canalelor TRPV1 din neuronii aflați în ganglionii bazali dorsali și de contribuția interacțiunilor neuro-imune la durere. Cele mai noi cercetări desfășurate de dr. Ristoiu se concentrează asupra rolului citoscheletului în modularea răspunsului microgliilor atunci când este afectat sistemul nervos central.
Durerea neuropatică este un sindrom complex cauzat de o leziune sau disfuncție primară a sistemului nervos central sau periferic. Patogeneza sa nu se reduce doar la schimbări ale sistemelor neuronale, ci implică și interacțiuni între neuroni, celule ale sistemului imunitar și celule gliale asemănătoare celor din sistemul imunitar prin intermediul unor citokine și chemokine inflamate. Dintre celulele sistemului imunitar implicate în aceste interacțiuni neuro-imune, macrofagele și microgliile acționează ca inițiatoare ale durerii neuropatice.
În grupul de cercetare din care face parte Violeta Ristoiu sunt în desfășurare mai multe proiecte ce studiază efectele modulatorii ale chemokinelor CXCL1 și CXCL2 asupra neuronilor din ganglionii bazali dorsali și contribuția receptorilor TRPV1 la intermedierea acestor efecte, precum și rolul proteinei Iba-1 din citoschelet la modularea răspunsurilor microgliilor și macrofagelor în durerea neuropatică și canalele K+ ca marker-i în activarea țintelor terapeutice potențiale din microglii. Prezentarea va trece în revistă cele mai recente rezultate cu privire la aceste teme convergențe și relevanța lor pentru problema conștienței.
Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.