Consorțiul „Universitaria”, care reunește cele mai reprezentative instituții de învățământ superior din România (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București), ia poziție față de situația îngrijorătoare care pune în pericol integritatea sistemului național de cercetare.

“Asistăm, in ultimele luni, la un adevărat asalt asupra eforturilor cercetătorilor români de a păstra standardele înalte ale unei cercetări de calitate.

Cercetarea științifică se face doar prin colaborare internațională, iar România va fi astfel izolată pe o lungă perioadă de timp. Deciziile pe care le-a luat Ministerul Cercetării și Inovării decuplează cercetarea românească de la contextul internațional. Mai mult, șansele tinerilor de a se impune și dezvolta în lumea științifică sunt sever periclitate, iar aceasta va conduce la o irelevanță totală în ceea ce privește finanțarea cercetării  românești.

Cred că, pe termen mediu și lung, ceea ce se întâmplă acum poate duce la o subminare a instituțiilor românești de cercetare și, prin aceasta, la subminarea credibilității României și a securității naționale.”, precizează Mircea Dumitru, Rectorul Universității din București.

Regăsiți aici scrisoarea deschisă care a fost transmisă în cursul zilei de astăzi domnului Sorin Grindeanu, Primul Ministru al României.

Pin It on Pinterest

Share This