Secțiunea de Științe Sociale a Institutului de Cercetare al Universității din București (SSS-ICUB) organizează vineri, 28 aprilie 2017, începând cu ora 15:30, seminarul ”Open Government Partnership: Stat și societate civilă”. Evenimentul va fi susținut de conf. univ. dr. Claudiu D. Tufiș, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, și va avea loc la sediul ICUB de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Sala 102 (Șoseaua Panduri, nr. 90-92).

Prelegerea se va centra, în prima parte, pe structura Open Government Partnership, precum și pe activitățile din cadrul parteneriatului și pe datele și rapoartele disponibile cercetătorilor, oferind informații mai puțin cunoscute publicului românesc despre o inițiativă supra-națională care combină forțele statelor membre cu cele ale organizațiilor din societatea civilă în încercarea de a oferi posibile soluții pentru deficitul democratic ce pare să caracterizeze ultimele decenii. În a doua parte a prelegerii va fi prezentat Raportul Final România 2014-2016, elaborat în cadrul Mecanismului Independent de Raportare, ce evaluează modul în care Guvernul României și-a îndeplinit obligațiile pe care și le-a asumat în cadrul Planului Național de Acțiune 2014-2016.

,,Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă” (Open Government Partnership) este o structură internațională ce are ca principal scop implicarea voluntară a guvernelor în promovarea transparenței, combaterea corupției și utilizarea noilor tehnologii pentru îmbunătățirea guvernării și a dialogului cu cetățenii. Înființat la sfârșitul anului 2011 de un grup de opt state semnatare ale Declarației pentru o Guvernare Deschisă, în prezent OGP include 75 de țări participante. România s-a alăturat OGP la puțin timp după înființarea acestuia, în 2011.

Absolvent al Facultății de Sociologie a Universității din București, Claudiu D. Tufiș a obținut o diplomă de master în sociologie la Central European University și a primit doctoratul în științe politice la Pennsylvania State University. Este membru fondator al Centrului pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională (IDC), membru fondator al Romanian Quantitative Studies Association (RQSA) și membru al Grupului Românesc pentru Studiul Valorilor Sociale.

Printre publicațiile sale recente se numără analize ale alegerilor din România (Alegerile prezidențiale din România, 2009 – co-editor, Alegerile pentru Parlamentul European: România, 2009 – co-editor), analize comparative ale valorilor sociale (Learning Democracy and Market Economy in Post-Communist Romania, capitole în volume publicate la Routledge, Brill și Springer, și articole publicate în European Political Science Review, Studia Politica și Calitatea Vieții), precum și o serie de baze de date despre parlamentarii români din 1990 în 2012 (Studii Electorale Românești: Parlamentari Români).

Mai multe detalii despre seminarul ”Open Government Partnership: Stat și societate civilă” pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

InfoUB
Seminarul ”Open Government Partnership: Stat și societate civilă” la Secțiunea de Științe Sociale a Institutului de Cercetare al Universității din București
img0
undefined
undefined
undefined
undefined
Share This