Secțiunea de Științe Sociale a Institutului de Cercetare al Universității din București (SSS-ICUB) organizează marți, 6 iunie 2017, conferința Costurile utopismului radical: de la Vladimir Lenin la Vladimir Putin. Invitați la această conferință sunt Vladimir Tismăneanu (University of Maryland, S.U.A.) și Cătălin Avramescu (Universitatea din București). Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Marian Zulean, coordonator al SSS-ICUB. Conferința va avea loc la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (str. Schitu Măgureanu, nr. 9), în Sala de Consiliu, începând cu ora 17:00.
Discuția asupra „Ketman”-ului comunist ca expresie a schizofreniei mentale specifică universului totalitar este de o perenă actualitate. La 100 de ani de la declanșarea experimentului bolșevic în octombrie 1917 – care a fost printre altele și o tentativă de obținere a controlului total asupra spiritului uman, este important să fie analizate principalele teze ale matricei mentale bolșevice și să se evalueze ce anume a rămas și ce anume s-a pierdut din demonismul practicii politice inaugurate de V.I. Lenin.
Există, așadar, un rol capital al condiționării prin ideologie și, așa cum scria și Czesław Miłosz în Gândirea captivă, „omul trebuie făcut să înțeleagă pentru ca apoi să accepte. Cine sunt inamicii noului sistem? Cei care nu înțeleg”. Conferința își propune așadar să evalueze această condiționare mentală cu alură de revoluție antropologică (Omul Nou, Ketman, Murti-Bing, etc.) printr-o analiză comparativă a două mari corpuri doctrinare ce definesc limitele unui întreg secol de gândire înregimentată: leninismul (cu subspecia numită stalinism) și putinismul.
Ce anume din practica politică a lui Vladimir Putin amintește de frenezia bolșevică originară? Cât leninism mai conține doctrina politică baroc actuală a statului rus? Care sunt principalele elemente de înregimentare și control prezente în Rusia lui Lenin și în Rusia lui Putin? Cum definim terorismul de stat rus înainte și după prăbușirea URSS și cum evaluăm șansele unei culturi politice locale participative în condițiile amneziei cvasi-generalizate? Cine sunt victimele și cine sunt beneficiarii unui sistem politic bazat pe obnubilarea memoriei, crimă politică și suprimarea oricărei forme de gândire critică? Cum ne mai raportăm la Revoluția din octombrie 1917 din perspectiva eșecurilor statului rus post-sovietic?
Evenimentul este co-organizat de către Marius Stan, câștigător al competiției ICUB Fellowship for Young Researchers 2016 cu proiectul The Canvas of Apostasy: Romanian-British Political Sociologist Zevedei Barbu and the Critique of Totalitarianism.
Mai multe informații despre eveniment sunt disponibile aici.