Facultatea de Litere a Universității din București, alături de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Editura Spandugino, organizează joi, 25 mai 2017, ora 14:00, lansarea volumului Fluviul Alfeu sau despre exil și întoarceri, al cărui autor este Sanda Golopenția. Evenimentul va fi găzduit în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere (str. Edgar Quinet, nr. 5-7).

Alături de autor, vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Liviu Papadima, prof. univ. dr. Emil Ionescu, Romulus Bucur și Lavinia Spandonide.

Totodată, evenimentul de lansare a volumului va avea loc și pe 27 mai 2017, începând cu ora 14:00, la Scena Arena, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, găzduit de Romexpo la Pavilionul C1. Printre cei care vor fi prezenți, alături de autor, sunt: Doina Jela, prof. univ. dr. Mircea Martin, Dan C. Mihăilescu, Lavinia Spandonide.

Referitor la volumul semnat de ea, autoarea Sanda Golopenția punctează: „Tema emigrației și a exilului rămâne o temă actuală care se cere dezbătută în cultura românească. Consecințele valurilor de emigrație ale secolului XX operează încă. Li se alătură, de neignorat, tema stringentă a migrației forței de muncă. Fluviul Alfeu sau despre exil și întoarceri marchează, în viziunea la care subscriu, un îndemn la examinarea întoarcerilor din exil sau emigrație, cu potențialul lor de dăruire și creștere. Înainte de anul 1989, întoarcerile prin emisiuni sau publicații au fost semn de neuitare și modalitate de a fi utili celor de acasă, prin informare trează cu privire la ce se întâmpla în lume sau în exilul românesc. După 1989, întoarcerile în România, cu vorba, cu gândul sau cu fapta, au fost încercări de a acționa intelectual împreună, descoperind modurile în care experiența dobândită prin emigrare sau exil se poate vărsa în efortul de înțelegere și depășire al întregii societăți românești. Proiectele, care s-au îndesit în interviuri sau în eseuri, și nu lipsiseră în fapt încă de la început, sunt proiecte în care cred, astăzi, la fel ca atunci când le-am pus pe hârtie. Trecute prin filtrul experiențelor din România, ele ar putea contribui, nădăjduiesc, la limpeziri necesare. ”

Profesor emerit la Brown University din Providence (SUA), Sanda Golopenția se numără printre figurile intelectuale cele mai importante ale exilului românesc, cu contribuţii notabile în domeniul lingvisticii, semioticii literare, antropologiei şi sociologiei. După absolvirea Facultăţii de Filologie a Universității din București în 1961, obține titlul de doctor al aceleiași universități în 1969. Între 1961 și 1980 lucrează în cadrul Institutului de Folclor, al Centrului de Fonetică și al Institutului de cercetări etnologice și dialectologice şi predă cursuri de lingvistică și semiotică la Universitatea din București. În 1980 emigrează în SUA, iar un an mai târziu este profesor la departamentul de Studii Franceze de la Brown University din Providence, cursurile sale fiind axate aici pe pragmatica teatrală.

Pe lângă cele 20 de volume de autor şi cele peste 200 de articole apărute în reviste internaționale prestigioase, a mai coordonat și editat 19 volume ce au în general ca temă Școala Sociologică de la București, un loc aparte ocupându-l lucrările părinților ei, sociologii Anton Golopenția şi Ștefania Cristescu-Golopenția.

Scriitoarea Sanda Golopenția a fost premiată cu numeroase distincții, dintre care amintim Premiul Fundației Culturale Române pe anul 2000; Premiul Fundației Gheorghe Ursu (2002), Diploma „Meritul Academic” (2008) etc. De asemenea, i-a fost conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Nord din Baia Mare (2007), Universitatea de Vest din Timișoara, (2014), Universitatea „Apollonia”, Iași (2017).

Editura Spandugino, fondată în 2008, promovează un model cultural al calității, acordând importanță și dând amploarea cuvenită instituției mentoratului, a dialogului și a recuperării memoriei. Viziunea editurii este strâns legată de convingerea că fără înțelepciunea provenită din experiență, fără modele, fără consolidarea unui țesut bazat pe valori profund umane între indivizi și fără o cultură a dialogului, nicio comunitate nu poate să supraviețuiască.

Mai multe informații referitoare la evenimentul de lansare a cărții Fluviul Alfeu sau despre exil și întoarceri și despre autoare pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This