Marți, 30 mai 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (IRH-ICUB) organizează un nou seminar Conștiință și cunoaștere–o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, lect. univ. dr. Antonio Momoc, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Comunicare și director al Departamentului de Antropologie Culturală și Comunicare din cadrul Universității din București, va susține prelegerea ,,De la Galaxia Gutenberg la Galaxia Zuckerberg/Steve Jobs: Mass-media și Conștiență”.  Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. D. Brândză, nr. 1), în sala de conferințe, începând cu ora 17:00.

Marshall McLuhan arată în lucrarea sa The Gutenberg Galaxy (1962) că instrumentele de comunicare structurează diferit modul în care percepem și înțelegem lumea. Canalele care transmit cuvinte și imagini sunt mai importante în comunicare decât cuvintele și imaginile însele (Coman, Introduction into the mass-media system, 1999). Pe scurt, mass-media pare să fie mai importantă decât mesajul pe care îl transmite; ea exercită o influență importantă asupra oamenilor și a modului în care aceștia gândesc.

Folosirea mijloacelor electronice marchează granița dintre persoana fragmentată a lui Gutenberg și persoana integrată, așa cum pregătirea fonetică marchează granița dintre persoana orală-tribală si persoana vizuală. Televiziunea a devenit mediul electric cel mai semnificativ din cauză că a fost adoptată de majoritatea familiilor, ea extinzând de fapt sistemul nervos central al fiecărui individ (McLuhan, 1997, pp. 237).

Mai departe, în Galaxia Internet (M. Castells), dominată de smartphone și de alte instrumente tehnice, comunicarea umană pare să funcționeze sub coordonatele lui share (Facebook) și search (Google) (dupa părerea lui Jeff Jarvis, 2011, Public Parts, How sharing in the Digital Age Improves the Way We Work and Live).

Lect. univ. dr. Antonio Momoc și-a obținut doctoratul în sociologie în anul 2008 la Universitatea din București, licența în științe politice în 2002, iar în anul 2005 și-a obținut masteratul în științe politice la SNSPA. Din octombrie 2010 până în martie 2013, a beneficiat de o bursă postdoctorală pentru mobilitate finanțată de UE la LUISS Università Guido Carli din Roma, Italia, unde a studiat relația dintre noul tip de media și democrație/ populism. În 2013 a obținut o bursă de vară pentru a studia jurnalismul și media la Colegiul de Comunicare Scripps al Universității din Ohio. Printre cele mai importante publicații ale sale se numără: 2.0 Communication. New media, participation and populism (Ed. Adenium, Iași, 2014, 271 p), The political traps of interwar sociology. Gusti’s School between the Monarchy and Legionary Movement (Curtea Veche, Bucureşti, 2012, 414 p), The black marketers, the ones who managed, and the survivors, cu Zoltán Rostás (Curtea Veche, Bucureşti, 2013, 382 p), Petty activists. Life-stories, cu Zoltán Rostás (Curtea Veche, Bucureşti, 2007, 361 p).

Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This