Miercuri, 17 mai 2017, Secția de Științe Exacte a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează prezentarea cu tema „ALFRED: Stadiul actual și perspective”. Prelegerea face parte din seria de prezentări ale proiectelor majore ale României: ELI-NP, DANUBIUS și ALFRED. La conferință vor prezenta dr. Ilie Turcu și dr. Marin Constantin de la Institutul de Cercetări Nucleare din Pitești.
Evenimentul va avea loc la Facultatea de Drept a Universității din București (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, sector 5), în Sala Petre Antonescu, începând cu ora 14:00.
Proiectul ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor European Demonstrator) constă în construirea unui reactor nuclear de demonstrație cu puterea de 125 MWe, bazat pe tehnologia LFR și având ca obiectiv demonstrarea viabilității tehnologice și economice, precum și a securității nucleare. Tehnologia LFR a fost selectată de către Forumul Internațional pentru reactori de generație IV (GIF) în vederea dezvoltării acestor instalații în viitorul apropiat. Uniunea Europeană este membră GIF, iar acordul de cooperare EURATOM–GIF cuprinde programe de cercetare inclusiv pentru tehnologia LFR.
În cadrul prelegerii vor fi prezentate aspecte de dezvoltare strategică, stadiul curent al activităților și perspectivele de implementare în România. Se vor discuta ultimele evoluții ale activităților fazei de viabilitate, dimensiunea europeană, beneficiile la nivel național, regional și local, precum și implicarea publicului și a diverșilor actori care participă în procesul decizional. Va fi prezentată infrastructura suport (instalații experimentale pentru demonstrarea controlului complet al fenomenelor implicate), precum și elementele de cercetare științifică pentru atingerea maturității tehnologiei. De asemenea, va fi discutată opțiunea de acces deschis a instalațiilor pentru proiecte și experți internaționali. Aspectele de educație și pregătire, precum și elemente de perspectivă ale strategiei de resurse umane vor fi discutate din perspectiva implementării în orizontul planificării existente.