Secția de Științe Exacte a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează luni, 8 mai 2017, un seminar cu tema „DANUBIUS-RI: Descriere generală şi perspective”. La eveniment vor participa dr. Adrian Stănică (D.G. GEOECOMAR) și dr. Manuela Sidoroff (D.G. INCDSB). Seminarul se va desfășura la Facultatea de Drept a Universității din București, sala Petrache Antonescu (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46), începând cu ora 14:00.
DANUBIUS-RI sau Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii Mări este proiectul viitoarei infrastructuri distribuite pan-europene de cercetare care va permite o cercetare interdisciplinară de excelență asupra sistemelor fluvii-mări în vederea adoptării unui management bazat pe cunoaștere cu înalt impact economic.
Importanța globală a proiectului DANUBIUS-RI este demonstrată prin includerea acestuia pe Roadmap-ul ESFRI 2016. Propunerea este susținută de agenții de finanțare din 10 state și instituții de cercetare, universități și companii din 21 de state din Spațiul European al Cercetării.
Infrastructura DANUBIUS-RI va cuprinde cele mai importante sisteme fluviu-mare (Supersite-uri) din Europa și elemente de infrastructură de cercetare-inovare specializate (Noduri) din mai multe state europene. Acestea vor fi coordonate de un nucleu central (Hub) și un centru de date situate în România.
Pentru îmbunătățirea legăturilor dintre cercetare și societate, DANUBIUS-RI are în alcătuirea sa și un Oficiu de Transfer Tehnologic în Irlanda. Această structură va oferi o suită de facilități, servicii și expertiză pentru cercetători și utilizatori din Europa și din alte țări. Începând cu decembrie 2016, Comisia Europeană sprjină crearea entității legale pan-europene DANUBIUS-RI prin proiectul DANUBIUS Preparatory Phase, finanțat prin programul Horizon 2020.