Universitatea din București va acorda luni, 29 mai 2017, titlul onorific de Doctor Honoris Causa sopranei Angela Gheorghiu, o personalitate remarcabilă a operei internaționale. Ceremonia va avea loc la Palatul Facultății de Drept al Universității din București, în Sala ,,Constantin Stoicescu” (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, sector 5), începând cu ora 12:00.

Vocea unică și uimitoarea prezență scenică au transformat-o pe Angela Gheorghiu într-un superstar al operei internaționale. Și-a făcut debutul internațional în 1992 la Royal Opera House în La Bohème, la Metropolitan Opera New York și la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House Covent Garden a cântat pentru prima dată mult-aclamatul La Traviata în 1994, legendara reprezentație pentru a cărei transmitere TV în direct BBC și-a întrerupt programul.

Angela Gheorghiu este o prezență constantă în săli de operă și de concert din lumea întreagă. În 1999 a participat cu mare succes la concertul „Michael Jackson și Prietenii” în Munchen, a cântat la redeschiderea Royal Opera House Covent Garden (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Veneția (23 mai 2001) și la deschiderea noii săli de operă din Valencia în prezența Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005).

Printre cele mai importante apariții din ultimii zece ani se numără mult-aplaudatele spectacole La Rondine și Pagliacci de la Royal Opera House, Romeo et Juliette la Choregies d’Orange și la Festivalul de la Salzburg, Faust la Metropolitan Opera New York, Royal Opera House și Opera din Monte Carlo, Simon Boccanegra la Royal Opera House.

În 2006 a debutat la Teatro alla Scala în Milano cu un recital, iar în același an a deschis Festivalul de Film de la Cannes. În iunie 2006, a debutat în Tosca la Royal Opera House din Londra, într-o producție nouă creată special pentru ea. În septembrie 2007 a deținut rolul principal în premieră mondială a operei Marius et Fanny de Vladimir Cosma la Opera din Marsilia.

Sezonul de transmisii în cinema 2011/2012 al Royal Opera House a debutat cu trei producții având-o pe Angela Gheorghiu în rolul principal: Faust, în direct, (septembrie 2011), Adriana Lecouvreur (octombrie 2011) și Tosca (noiembrie 2011).

Cele mai recente apariții discografice ale Angelei Gheorghiu includ operele complete L’amico Fritz de Pietro Mascagni și Fedora de Umberto Giordano (ambele CD-uri produse de Deutsche Grammophon). Spectacolele live cu La Rondine de la Metropolitan Opera (2009) și Faust de la Royal Opera House (2004) au fost lansate pe DVD de EMI Classics în 2011.

Albumele au fost foarte bine primite de critica de specialitate și au fost onorate cu numeroase premii cum ar fi Gramophone Awards, Diapason d’Or Awards, Choc du Monde de la Musique în Franța, Premiul Cecilia în Belgia, Deutsche Schallplattenkritik-Preis în Germania, Echo Award, Musica e dischi Foreign Lyric Production în Italia, premiul Criticilor Americani și altele. Angela Gheorghiu a primit titlul de ,,Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 și 2010.

Prin oferirea distincției de Doctor Honoris Causa, Universitatea din Bucureşti celebrează o personalitate cu totul remarcabilă, soprana Angela Gheorghiu fiind un ambasador cultural desăvârșit al României în întreaga lume.

Universitatea din București este onorată să-i confere Angelei Gheorghiu titlul de Doctor Honoris Causa, în semn de recunoaștere a meritelor sale.

Pin It on Pinterest

Share This