Centrul Iconographè, Centrul de studii în filologie, iconografie medievală şi receptarea Evului Mediu, al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a organizat joi, 15 iunie 2017, conferinţele ,,Bizanț și principatul Antiohiei în secolul XII: război și gesturi simbolice” și ,,Receptarea dreptului privat roman în dreptul românesc”.

Centrate pe istorie medievală şi, respectiv, pe instituţii ale dreptul privat roman preluate în dreptul românesc, intervenţiile specialiștilor din cadrul conferințelor au abordat problematici esenţiale atât pentru filologi, cât şi pentru istorici, cum ar fi riturile de putere sau normativitatea în perioada veche şi mutaţiile suferite în timp în procesul de preluare a instituţiilor juridice, cu efecte asupra terminologiei juridice.

Prof. univ. dr. Dan Oancea, care predă dreptul roman şi, respectiv, istoria dreptului românesc la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, a susţinut o conferinţă despre procesul de receptare a dreptului privat roman în dreptul românesc, înfăţişând  etapele acestei receptări, cu începere din perioada Daciei, provincie romană. Profesorul a descris, prin aplicare la cazurile concrete ale unui contract de vânzare-cumpărare şi ale unui contract de locaţiune de servicii, cuprinse în Tripticele din Transilvania, transformările produse asupra efectelor acestora de sinteza petrecută la nivel juridic între normele dreptului clasic roman şi normele cutumiare dacice.

Nu în ultimul rând, profesorul Oancea a oferit şi informaţii de interes asupra sensurilor specifice ale unor noţiuni ale limbajului juridic, care diferă fundamental de cele pe care acestea, îndeobşte, le au în limbajul comun, de exemplu noţiunile de ,,proprietate” şi ,,posesie”. Dan Oancea este nu numai un teoretician al dreptului privat, dar şi un practician al acestuia, având şi calitatea de avocat în cadrul Baroului Bucureşti.

La rândul său, profesorul Ovidiu Cristea, director al Institutului de Istorie ,,Nicolae Iorga”, a susținut o prelegere despre Orientul cruciadelor în a doua jumătate a secolului al XII-lea. Obiectul principal al intervenţiei sale a fost relația dintre Bizanţ şi Principatul Antiohiei. În discursul său, profesorul a abordat aspecte referitoare la dimensiunea militară sau politică marcantă în cadrul schimburilor politice din zonă, cum ar fi momentul de umilire al lui Raymond d’Antioche de către Împăratul Bizanţului sau intrările imperiale. Ovidiu Cristea este specialist în istorie militară, politică şi discursuri de propagandă.

Pin It on Pinterest

Share This