Marți, 13 iunie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (IRH-ICUB) organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară. În cadrul seminarului, Ioana Nicola și Adelaida Petrancu, doctorande la Facultatea de Filosofie a Universității din București, vor susține prelegerea Conștiență și nebunie: Un studiu de caz al arhetipului umbrei, respectiv Boala mentală si creativitatea: O abordare estetică. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. D. Brândză, nr. 1), în sala de conferințe, începând cu ora 17:00.
Ioana Cristina Nicolae, doctorand în filosofie la Universitatea din București, scrie o teză despre dimensiunea fenomenologică a arhetipului umbrei în lucrările lui F.M. Dostoievski. A obținut o licență în filosofie și una în științe politice, precum și un master în filosofie. Principalele ei arii de cercetare sunt estetica și fenomenologia, ea fiind însă în mod special interesată și de o abordare interdisciplinară la granița dintre psihologie si filosofie.
În această cercetare, Ioana Cristina Nicolae își propune să aducă noi informații despre statutul conștienței în cazul nebuniei. Pentru aceasta, autoarea va folosi arhetipul umbrei definit de Karl Gustav Jung și va începe prin a evidenția posesivitatea implicată în acest caz. Ulterior, va studia problemele morale care ar putea apărea de aici. De asemenea, relevant este un fenomen special –ștergerea granițelor dintre real și imaginar, o consecință a acestei situații fiind izolarea individului de lumea exterioară și ,,întemnițarea” lui în propria minte. La nivel de arhetip, după părerea lui Jung, toți avem o umbră care se poate actualiza sub forma unei umbre personale într-un anumit moment și incapacitatea de a ne confrunta cu ea poate duce la nevroză și, prin aceasta, la o serioasă diminuare a conștienței.
Adelaida Petrancu, doctorandă în filosofie la Universitatea din Bucuresti, scrie o teză despre metafora ,,pactului cu diavolul” în literatură. Are o licență si un master în filosofie, specialitatea ei fiind filosofia culturii. De asemenea, predă logica si filosofia la un liceu din București. Printre interesele ei academice se află estetica, filosofia culturii și psihologia cu un interes particular într-o abordare interdisciplinară la granița dintre literatură și filosofie.
Prezentarea susținută de Adelaida Petrancu va evidenția și va discuta legătura dintre boala mentală și creativitate. În acest scop va folosi lucrarea Doctor Faustus a lui Thomas Mann și biografia lui Friedrich Nietzsche. Va încerca să evidențieze conexiunea dintre boala mentală și creativitate, arătând că, în unele cazuri, boala mentală poate duce la crearea unei arte din categoria sublimului, chiar dacă autorul este considerat de ceilalți ca fiind complet alienat. Am putea considera oare această boală mentală pur și simplu un ,,pact cu diavolul” – o metaforă pentru tentația conștient acceptată și asumată a creației din categoria sublimului, care își distruge propriul creator?
Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.
Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.