Universitatea din București va acorda joi, 22 iunie 2017, titlul onorific de Doctor Honoris Causa romancierului Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai buni scriitori ruşi contemporani. Ceremonia se va desfășura la Palatul Facultății de Drept (Bd. M. Kogălniceanu, nr. 36-46, București), în sala „Constantin Stoicescu”, începând cu ora 12:00.

Miercuri, 21 iunie, Evgheni Vodolazkin se va întâlni cu studenții Universității din București în cadrul unui dialog cu tema Laur – de la cunoștere la tăcere. Dialogul va fi moderat de prof. univ. dr. Madeea Axinciuc și se va desfășura în Sala de Consiliu a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (str. Pitar Moș, nr.7-13, et. 1), începând cu ora 18:00.

Evgheni Vodolazkin este specialist în literatură rusă veche și lucrează în prezent la Institutul de Literatură Rusă (Casa Pușkin) al Academiei de Științe din Sankt Petersburg. Printre cele mai remarcabile realizări ale sale se numără publicarea în anul 2000, în Germania, a volumului Istoria Universală în Vechea Rusie (München, Otto Sagner Verlag), primind o certificare echivalentă cu titlul de Dr. Habil. În anul 2001, a configurat, editat și prefațat o lucrare dedicată faimosului gânditor rus D.S. Likhachov (printre autorii acestei cărți aflându-se Charles, Prințul de Wales, V. Astafjev, M. Gorbaciov, N. Jeltsina etc.).

Nu în ultimul rând, începând cu anul 2001, Evgheni Vodolazkin a început să publice și propriile lucrări literare și de jurnalistică (dedicate în marea lor majoritate vieții culturale și științifice rusești).

Evgheni Vodolazkin debutează ca romancier în 2005 cu romanul Răpirea Europei, urmând ca în anul 2009 să publice romanul Soloviov şi Larionov, care se bucură imediat de succes, fiind nominalizat la premiile „Andrei Belîi” şi „Bolşaia Kniga” (Marea Carte).

Ca romancier, activitatea lui Evgheni Vodolazkin este impresionantă. Romanele sale sunt traduse în peste treizeci de limbi. Trei dintre acestea, precum Soloviov și Larionov (2009), Laur (2012) și Aviatorul (2016), sunt disponibile și în limba română la Editura Humanitas Fiction.

Pentru meritele sale literare, Evgheni Vodolazkin a primit numeroase premii cum ar fi Big Book pentru romanul Soloviov și Larionov, care a fost nominalizat și pentru Premiul „Andrei Bely” (Premiya Andreya Belovo), Premiul Big Book și Premiul Yasnaya Polyana (premiul Tolstoi) pentru romanul Laur, care a fost nominalizat și pentru premiile Russian Booker, National Bestseller și NOS. Cel mai recent roman, Aviatorul, a câștigat în anul 2016 premiul al doilea la „Bolşaia Kniga” și locul al treilea la Premiul cititorilor.

Prin oferirea titlului de Doctor Honoris Causa, Universitatea din Bucureşti celebrează unul dintre cei mai buni scriitori ruşi contemporani, Evgheni Vodolazkin, fiind onorată să îl primească astfel în comunitatea sa academică.

Pin It on Pinterest

Share This