Joi, 15 iunie 2017, prof. univ. dr. Emil Ionescu, decanul Facultăţii de Litere a Universității din București, va susține conferința ,,Limba română în era globalizării (lingvistice)”. Evenimentul este organizat de Muzeul Municipiului București și va avea loc la Palatul Suțu (Piața Universității, Bd. I. C. Brătianu, nr. 2), începând cu ora 18:30.

„Pornind de la starea de fapt – o anumită îngrijorare exprimată în comunităţile intelectuale faţă de situaţia şi viitorul limbii române – încerc în această conferinţă să determin în ce măsură sentimentul de îngrijorare este întemeiat. În acest scop folosesc date ale literaturii internaţionale care au în vedere globalizarea în genere şi globalizarea lingvistică în special. Această literatură consemnează efecte empiric controlabile ale fenomenului de globalizare asupra limbilor naţionale. Analiza pe care o fac arată că niciunul din aceste efecte nu este activ în societatea românească şi nu afectează limba română. În plus, o analiză comparativă făcută cu daneza (ea însăşi confruntată cu fenomenul globalizării) demonstrează, oarecum surprinzător, că româna în societatea noastră este un instrument de comunicare mai bine poziţionat decât este daneza în societatea daneză. Închei cu concluzia că deşi formulez o judecată contra curentului dominant, nu avem motive de îngrijorare în privinţa situaţiei sau a destinului (cel puţin pe termen mediu) al limbii române.” (Emil Ionescu)

Emil Ionescu este profesor la Departamentul de Lingvistică al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, director al Centrului de lingvistică computaţională al aceleiaşi facultăţi, iar din 2016 decanul Facultăţii de Litere. Predă în mod curent lingvistică generală, semantică formală şi gramatică modernă. A coordonat și a fost membru în mai multe proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale, dintre care cel mai recent asupra elipsei (administrat de Universitatea Paris 7 Denis Diderot). Printre publicaţiile sale se numără „Adevăr şi limbă naturală” (1997), ”Understanding Romanian Negation” (2004, editor şi contributor), „Gramatici formale” (2007) şi „Manual de lingvistică generală” (2012).

Coordonatorul conferințelor organizate de Muzeul Municipiului București este Cătălin D. Constantin.

Prețul participării la eveniment este de 10 lei, în această taxă fiind inclusă vizitarea expozițiilor de la Palatul Suțu, în termen de 30 de zile.

Pin It on Pinterest

Share This