Institutul de Cercetare al Universității din București organizează marți, 20 iunie 2017, o masă rotundă cu tema ,,Este migrația o amenințare la adresa securității?”, care face parte din seria de seminarii ,,Migrația într-o perspectivă globală: o abordare interdisciplinară”. Evenimentul va avea loc la sediul ICUB din Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, în sala 102 (Șoseaua Panduri 90), începând cu ora 17:00.

Participanții la eveniment sunt Marian Zulean (director al Secțiunii Științe Sociale, ICUB), Mihai Sebe (Institutul European din România), Marius Ghincea (Universitatea Central Europeană), Patrick Rus (Univeristatea din București), Dragoș Ciulinaru (Universitatea din Bucuresti) și Tamara Cărăuș (ICUB).

Această masă rotundă va reexamina afirmația că migrația reprezintă o amenințare la adresa securității și va încerca să răspundă la următoarele întrebări: În ce măsură poate fi concepută migrația ca problemă de securitate? Care sunt motivele pentru încadrarea tot mai frecventă a migrației în paradigma securității? Ce fel de pericole de securitate generează migrația? Unde, când și pentru cine este migrația un pericol? Este migrația construită și percepută ca o amenințare la adresa securității sau este un pericol real și obiectiv? A cui securitate este relevantă în această dezbatere – a statelor sau a persoanelor, a țărilor de destinație, a țărilor de tranzit sau a țărilor de origine? Care este impactul analizei migrației prin perspectiva securității? Cât de neutru și imparțial este un discurs academic care încadrează migrația prin prisma securitizării? Sunt cunoștințele produse de acest tip de discursul academic neutre din punct de vedere politic sau contribuie la gestionarea și controlul guvernamental al migrației? Cum poate fi dezvoltată o analiză critică a mobilității în afara legăturii dintre migrație și securitate?

În ultimul deceniu, migrația a avansat în fruntea agendelor de securitate ale mai multor state, în special în Europa și America de Nord, iar paradigma securității a devenit o abordare frecventă în cercetarea fenomenului migrației. Abordările migrației din perspectiva securității conceptualizează securitatea ca scop ce trebuie atins, în același timp prezentând migranții ca amenințări sociale, economice și pericole pentru securitate publică. Această trecere la paradigma securității în studierea migrației reflectă schimbările atât în ceea ce privește natura migrației, cât și în modurile de gândire și analiză a migrației. Considerată anterior un fenomen social și economic, migrația este acum esențială în dezbaterile legate de securitatea și politica globală. Însă, în mediul academic, legătura dintre migrație și securitate s-a dovedit a fi contestabilă. Cercetătorii au arătat că securitizarea migrației produce excluderi, violență și inegalități și reduce complexitatea politică și socială a migrației la interacțiunea strategică dintre state. Discursurile critice au descris procesul de securitizare a migrației ca o construcție socială care nu reflectă pericolele reale. Alți autori au arătat că datele statistice nu susțin afirmația că migrația reprezintă un risc de securitate. Totuși, acuratețea analitică nu a subminat consensul dintre liderii politici, birocrați și părți ale publicului larg, potrivit căruia migrația reprezintă un risc de securitate. Astfel, criticii paradigmei securității migrației susțin că importanța securitizării migrației provine din răspândirea ,,spontană” a intoleranței și a prejudecăților rasiste printre populație, că relația dintre securitate și migrație este pe deplin și imediat politică, iar legătura dintre migrație și securitate este folosită pentru a mobiliza răspunsurile politice, nu pentru a explica sau produce cunoștințe imparțiale despre fenomenul migrației.

Pin It on Pinterest

Share This