Luni, 26 iunie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (IRH-ICUB) organizează ultimul seminar Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară din această sesiune. În cadrul seminarului, prof. Marcin Miłkowski de la Institutul de Filosofie și Sociologie (Academia Poloneză de Științe), va susține prelegerea ,,Cum se poate vedea dacă un program de cercetare este corupt?”

Prelegerea este organizată împreună cu Dr. Richard Rus (Academia Română), în cadrul colocviului romano-polonez Scientific Modeling and Explanation desfășurat la Facultatea de Filosofie în perioada 26-27 iunie 2017. Seminarul va avea loc la Facultatea de Filosofie, în Amfiteatrul ,,Mircea Florian” (Splaiul Independenței. nr. 204), începând cu ora 15:00.

În multe domenii de cercetare empirică (cum ar fi psihologia și științele cogniției), specialiștii își abordează problemele de lucru în cadrul unui anumit program de cercetare, care definește problemele esențiale și ipotezele de bază. Aceste abordări ajută la crearea unor modele explicative individuale și restrâng spațiul ipotezelor de lucru cu privire la rezultate experimentale specifice, dar ajută și la modelarea intervențiilor experimentale. Totuși, nu este clar încă în ce fel se poate detecta un program de cercetare corupt. Foarte puține programe de cercetare își demonstrează valoarea în câțiva ani în ceea ce privește numărul de predicții specifice noi, chiar dacă există ipoteze mai mult sau mai puțin precise. În prelegere, autorul se va referi  la această problemă prin identificarea unor posibile structuri predictibile în cercetare, care să demonstreze nu numai popularitatea unui anumit program de cercetare, ci și utilitatea sa. De asemenea, autorul se va referi cu precădere la metodologia programelor de cercetare propusă de Imre Lakatos și la observațiile lui Daniel Kahneman pe această temă.

Marcin Milkowski este conferențiar universitar la Institutul de Filosofie și Sociologie al Academiei Poloneze de Știinte din Varșovia. Lucrează cu precădere în domeniul filosofiei științelor cogniției, tema sa principala fiind modul explicativ mecanicist și computațional în științele cogniției. Printre lucrările sale recente se numară Explaining the Computational Mind (MIT Press 2013), pentru care a obținut premiul anual al Centrului Național Polonez pentru Știință – secțiunea Știinte Umaniste și Sociale în 2014. În prezent, lucrează la un proiect finanțat de Centrul Național pentru Știință, cu tema Cognitive Science in Search of Unity.

Seminariile ,,Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară„ sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminariile ,,Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară” pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This