Joi, 22 iunie 2017, la Universitatea din București a avut loc ceremonia de acordare a titlului onorific de Doctor Honoris Causa romancierului Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai buni scriitori ruşi contemporani.

În deschiderea ceremoniei, prof. univ. dr. Madeea Axinciuc, directorul Programului de Studii Religioase din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, a citit Laudatio pentru scriitorul Evgheni Vodolazkin, mărturisind: ,,Această împreună-sălășluire este unul dintre mesajele-cheie ale operei lui Evgheni Vodolazkin și ea scoate la lumină înțelesul înalt a ceea ce suntem ca fapt de a fi mereu laolaltă. Acesta este totodată mesajul puternic al prezenței și al discursului dăruit nouă de Evgheni Vodolazkin. Este ceea ce ne-a adus aici împreună astăzi, mulți dintre noi fiind deja familiarizați cu romanele, dialogurile sau interviurile lui Evgheni Vodolazkin.”

În continuare, vicepreședintele Senatului Universității din București, prof. univ. dr. Dan Oancea, i-a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa scriitorului rus Evgheni Vodolazkin în semn de recunoaștere pentru activitatea sa, atât ca romancier, cât și ca cercetător.

În discursul său de mulțumire, adresat Universității din București, Evgheni Vodolazkin s-a arătat încântat de distincția oferită, exprimându-și gratitudinea pentru includerea sa în comunitatea academică bucureșteană: ,,Astăzi mă simt fericit. Titlul de Doctor Honoris Causa este mai onorant decât un grad științific. Această disctincție, spre deosebire de un grad științific, se poate împărți cu altcineva. (…) Coexistența noastră pașnică este motivul celebrării de astăzi. De asemenea, consider titlul de Doctor Honoris Causa un grad științific. Acest lucru presupune că în acest moment sunt un membru al comunității dumneavoastră și pentru mine este o mare onoare. De astăzi, nu sunt doar un oaspete în România, țară pe care o iubesc foarte mult. Mă simt parte din viața voastră de zi cu zi. Aș dori să-mi exprim cea mai profundă recunoștință pentru voi toți. Din punct de vedere semantic, cel mai potrivit cuvânt este spasibo, care înseamnă Save God.

În finalul ceremoniei, vicepreședintele Senatului Universității din București, Dan Oancea, a precizat că este o onoare pentru Universitatea din Bucureşti să-l primească pe Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai buni scriitori ruşi contemporani, în comunitatea sa academică.

Cunoscut în România prin cele trei romane Soloviov și Larionov (2009), Laur (2012) și Aviatorul (2016), publicate la Editura Humanitas Fiction, Evgheni Vodolazkin este specialist în literatură rusă veche și lucrează în prezent la Institutul de Literatură Rusă (Casa Pușkin) al Academiei de Științe din Sankt Petersburg.

A scris mai multe cărți și peste o sută de articole și studii de specialitate în domeniul literaturii ruse vechi. A publicat în reviste prestigioase, în volume colective, dicționare, ziare și alte periodice. Romanele sale sunt traduse în peste treizeci de limbi, primind premii prestigioase.  Romanul Soloviov și Larionov a primit premiul Big Book, fiind nominalizat și pentru premiul Andrei Bely (Premiya Andreya Belovo). Laur, nominalizat pentru premiile Russian Booker, National Bestseller și NOS, a obținut Premiul Big Book și Premiul Yasnaya Polyana (premiul Tolstoi).

Broșura ceremoniei de acordare a distincției Doctor Honoris Causa scriitorului Evgheni Vodolazkin poate fi consultată aici.

Pin It on Pinterest

Share This