Joi, 8 iunie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (IRH-ICUB) organizează un nou seminar de cercetare The Devil in Politics cu tema The truth as a tool to the Lie. Evenimentul va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. D. Brândză, nr. 1), în sala de conferințe, începând cu ora 18:30.

Seminarul este susținut de dr. Ana Petrache și asist. univ. dr. Laurențiu Gheorghe de la Universitatea din București și invită la o dezbatere despre diavol așa cum e văzut el în creștinism și în islam, dar mai ales așa cum imaginea sa este utilizată pentru a vorbi de răul din politică: regimuri totalitare, atacuri teroriste sau folosiri disproporționate ale violenței.

În cadrul seminarului se vor analiza texte în care conceptele politice împrumută legitimități teologice și invers. De asemenea, se va studia modul în care acest export de idei influențează ambele domenii. Textele propuse pentru această întâlnire sunt:

Herman, Edward S., and Noam Chomsky – Manufacturing consent: The political economy of the mass media (Random House, 2010);

Giovanni Sartori, Mihai Elin – Homo videns: imbecilizarea prin televiziune şi post-gândirea (Editura Humanitas, 2005);

Rorty, R, « Prioritatea democraţiei în raport cu filosofia» în Rorty, R. Obiectivitate, Relativism şi Adevăr. Eseuri filosofice 1 (Editura Univers, Bucureşti, 2001);

Seminarul de cercetare își propune să răspundă la următoarele întrebări: Ce se urmărește prin definirea politicii ca o tranzacție cu diavolul? Avem de-a face cu o justificare a răului, un export al responsabilității sau cu o metaforă utilă? Diabolizarea adversarilor servește unei legitimări partizane sau lupta politică presupune deja distincția amic-inamic? Atunci când vorbim despre diavol și politică avem de-a face cu preluarea unei scheme teologice menite să ușureze comunicarea politică? Am avea nevoie de politică dacă nu ar trebui să facem față răului? Care e relația între violență-ordine-politică și rău?

În contextul în care spațiul public e inundat de așteptări escatologice mai mult sau mai puțin religioase, discursurile apocaliptice abundă și referințele la bătălia finală a istoriei apar mai des în presă decât în predici. O reflecție asupra funcției diavolului în politică cere atenție la folosirile teologice și politice ale unei noțiuni cu o istorie controversată.

Seminarul este deschis publicului, accesul fiind gratuit.

Mai multe detalii despre seminarul „Diavolul în Politică” pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This