A fost lansat apelul la contribuții pentru ediția de anul acesta a seriei de colocvii internaționale organizate de CEREFREA Villa Noël. Intitulat „Violența împotriva femeilor în Europa Centrală și Orientală. Toleranță zero”, colocviul va avea loc pe 20 octombrie 2017, la Villa Noël (strada Emile Zola, nr. 6).

Obiectivul general al colocviului este de a reflecta asupra cauzelor violenței, de a face o inventariere a situației în mai multe țări, precum și de a identifica și a analiza strategiile de intervenție relevante împotriva violenței și în favoarea egalității dintre femei și bărbați.

Persoanele interesate să participe la acest colocviu internațional pot trimite propuneri de lucrări din următoarele arii tematice:

  • politicile și măsurile naționale și internaționale de protecție și asistență pentru toate victimele violenței de gen (legi și punerea acestora în aplicare, ordine de protecție, ordine de interdicție, sancțiuni, măsuri penale etc.);
  • structuri care activează în domeniul violenței împotriva femeilor;
  • rolul cercetării în prevenirea, urmărirea și eliminarea violenței împotriva femeilor (analizarea legislației, propunerea de legi, crearea de centre de adăpost pentru victimele violenței, centre de criză, numere de urgență, asistență juridică etc.)
  • perspectiva de gen în programele și în curriculum școlar și universitar;
  • sexismul și violența sexuală împotriva femeilor;
  • traumele – mijloace de diagnosticare și tratare;
  • arta ca proiect de eliminare a violenței și exprimare a subiectelor tabu etc.

Rezumatele de 350-400 de cuvinte, însoțite de nume, afiliere și adresele de e-mail ale tuturor autorilor, trebuie trimise la adresele simona.necula@villanoel.ro și larissa.luica@villanoel.ro, până la data de 20 august 2017.

Informații complete despre apelul la contribuții al colocviului internațional „Violența împotriva femeilor în Europa Centrală și Orientală. Toleranță zero” pot fi consultate aici.

Pe 21 octombrie 2017, colocviul va fi urmat de seminarul regional despre egalitatea dintre femei și bărbați „Violența împotriva femeilor în țările Europei Centrale și Orientale. Toleranță zero”, organizat de Ministerul Afacerilor Externe din România, în cooperare cu Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) și cu participarea ONG-urilor Centrul FILIA și Asociația ANAIS. Mai multe detalii despre acest eveniment pot fi consultate aici.

În 2016, CEREFREA Villa Noël a creat, cu sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei, axa „Francofonie și drepturile omului”, care își propune să adauge o dimensiune de cercetare complementară diferitelor alte aspecte – instituționale, sociale și informale – care constituie sfera de acțiune a Francofoniei în materie de drepturi ale omului. Un prim colocviu internațional pe tema egalității dintre femei și bărbați în și prin educație în țările Europei Centrale și Orientale a avut loc toamna trecută la București, reunind specialiști din mai multe țări: Algeria, Armenia, Georgia, Franța, Maroc, România și Republica Moldova.

Colocviul este organizat de CEREFREA Villa Noël, în parteneriat cu Facultatea de Științe Politice și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, Școala Națională de Științe Politice și Administrative, Centrul FILIA, Universitatea Lumière Lyon 2, cu sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei și al Agenției Universitare a Francofoniei.

Pin It on Pinterest

Share This