La Templul Coral al Federației Comunităților Evreiești din România a avut loc vineri, 21 iulie 2017, ceremonia de decernare a medaliei Wilhelm Filderman mai multor persoane publice implicate în viața politică, culturală și socială a României. Printre personalitățile care au primit distincția Federației Comunităților Evreiești din România se numără rectorul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru, pentru contribuția remarcabilă adusă în combaterea antisemitismului, xenofobiei și rasismului.

Prorectorul Universității din București, profesorul Romită Iucu, a primit în numele rectorului Mircea Dumitru, Medalia Wilhelm Filderman, citind și discursul de mulțumire: ,,(…) Personalitatea Dr. Filderman este copleșitoare și bine cunoscută acelora care înțeleg și apreciază pe deplin ce înseamnă respectul pentru demnitatea, protejarea și cultivarea drepturilor indivizilor.(…). Rolul educației pentru a trezi în sufletele tinerilor sentimentele și atitudinile de solidaritate, de protejare a drepturilor și de cultivare a demnității umane, este indubitabil și nu poate fi ignorat, indiferent care ar fi retorica la care s-ar apela. Nevoia păstrării unei memorii active, prin școală, a atrocităților comise împotriva evreilor, ca memento pentru generațiile viitoare, pentru ca ororile trecutului să nu se mai repete, reprezintă, de asemenea, o obligație firească.”

Ceremonia de decernare a medaliei a avut loc în cadrul simpozionului dedicat aniversării a 135 de ani de la naşterea Dr. Wilhelm Filderman, personalitate marcantă și promotor european al apărării drepturilor minorităţilor naţionale.

Textul integral al discursului de mulțumire se regăsește aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This