Săptămâna viitoare se desfășoară la Dublin, Irlanda, cea de a XV-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Lingvistică, dedicate elevilor de liceu și de gimnaziu.

La ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Lingvistică, lotul național este reprezentat de Theodor Cucu și Matei Costin Banu, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, de Ștefan Răzvan Bălăucă, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani și de Emilian Toma, de la Colegiul Național „Sf. Sava” din București.

Cei patru elevi calificați la faza internațională a Olimpiadei de Lingvistică au concurat alături de alți 350 de elevi în cadrul etapei naționale, desfășurate în perioada 12 – 14 mai 2017 la București și la Brănești (Ilfov).

Elevii români au fost pregătiți, atât pentru etapa națională, cât și pentru cea internațională, de asist. univ. dr. Roxana Dincă, asist. univ. dr. Valentina Cojocaru și conf. univ. dr. Adina Dragomirescu, cadre didactice ale Departamentului de Lingvistică, Facultatea de Litere din cadrul Universității din București. La pregătirea lotului național din acest an a participat și Paul Helmer, student al Universității din București și fost olimpic internațional.

Timp de o săptămână, cadrele didactice ale Universității din București au urmărit să dezvolte o serie de competențe complexe ale elevilor, legate de logică, de capacitatea de a face analogii, de a redacta și de a lucra concentrat, într-un timp scurt.

Finala olimpidei va avea loc vineri, 4 august 2017.

Olimpiada Internațională de Lingvistică se desfășoară începând cu anul 2003 și este una dintre cele douăsprezece olimpiade internaționale de știință dedicate elevilor de liceu.

În fiecare an, echipe de tineri lingviști din întreaga lume se întâlnesc pentru a descifra construcții lingvistice dificile. Subiectele solicită operarea cu analogii, prin aplicarea elementelor de logică gramaticală și logică matematică în procesul de înțelegere a unor texte în limbi necunoscute, pornind de la premisa că lingvistica ordonează gândirea și reglează procesul de comunicare lingvistică explicită prin construcția de structuri care favorizează învățarea cu ușurință a oricărei limbi.

La ediția de anul trecut a Olimpiadei Internaționale de Lingvistică, care s-a desfășurat la Mysore, India, elevii români au obținut o medalie de argint și una de bronz.

 

Pin It on Pinterest

Share This