„Viața secretă a pietrelor. Geodiversitatea și biodiversitatea din Țara Hațegului” este titlul workshop-ului găzduit la Casa Pietrelor, noul punct de vizitare și de interpretare aflat în curs de amenajare în Geoparcul Internațional UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București.

În cadrul workshop-ului, desfășurat miercuri, 2 august 2017, participanții, ambasadori și voluntari pentru Geoparc, au putut afla o mulțime de informații interesante de la specialiști în paleontologie, speologie și biodiversitate, membri ai Asociației Widerness Research and Conservation, parteneră în proiect. Principalele subiecte dezbătute de aceștia au fost legate atât de apariția Pământul și evoluția lui, despre apariția plantelor și a animalelor, despre dinozaurii pitici care au populat fosta insulă a Hațegului cu cca 70 de milioane de ani în urmă, cât și despre relațiile complexe din ecosisteme și despre modul în care oamenii joacă un rol important în menținerea biodiversității.

În plus, în cadrul unei prezentări despre miturile legate de lilieci și rolul esențial pe care aceștia îl joacă în lanțul trofic, participanții au putut asista și la o aplicație practică de bioacustică. Cu ajutorul unor instrumente speciale au fost înregistrate sunetele scoase de lilieci, iar apoi, ținându-se cont de anumite caracteristici ale sunetelor, au putut fi determinate speciile de lilieci aflate în zonă. De asemenea, au fost montate două căsuțe destinate liliecilor.

Proiectul „Casa Pietrelor” este derulat de Asociația Wild Roots și Geoparcul Internațional UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Noul spațiu de vizitare, aflat în curs de amenajare la Ohaba Sibișel, comuna Râu de Mori, le va dezvălui vizitatorilor legăturile dintre „lumea nevie” (geodiversitatea) și „lumea vie” (biodiversitatea). La realizarea sa sunt utilizate materiale exclusiv ecologice – lut, lemn, pământ și iarbă, dispuse astfel încât să prezinte succesiunea stratelor în natură plecând de la roca mamă – fundația de piatră, și până la stratul fertil (pământul) împreună cu iarba care va acoperi întrega structură. Spațiul va găzdui ateliere și activități de educație nonformală, workshopuri și aplicații practice care să faciliteze înțelegerea noțiunilor legate de geodiversitate și biodiversitate, precum și legăturile dintre acestea.

„Casa Pietrelor” este unul dintre cele două mari proiecte educaționale derulate în această vară pe teritoriul Geoparcului.

Cel de-al doilea proiect este „Călătoria lui Andi Andezit prin arii protejate și geoparcuri internaționale”și este derulat de Asociația Drag de Hațeg împreună cu Geoparcul Internațional UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București. Unul din evenimentele majore ale proiectului va avea loc pe 24 august, când este celebrată Ziua Vulcanilor.

De asemenea, în cadrul celor două proiecte urmează să fie pregătită și o nouă generație de Ambasadori pentru Geoparc, tineri din Țara Hațegului, interesați să promoveze zona la nivel local, național și național. Proiectele „Casa Pietrelor” și „Călătoria lui Andi Andezit” sunt derulate în baza unei finanțări oferită de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, în urma unui concurs național de proiecte.

Mai multe informații despre workshop-ul „Viața secretă a pietrelor. Geodiversitatea și biodiversitatea din Țara Hațegului”, desfășurat la Casa Pietrelor, noul punct de vizitare și de interpretare aflat în curs de amenajare în Geoparcul Internațional UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This