Universitatea din București aniversează 60 de ani de la înfiinţarea secției de arabă prin organizarea în perioada 15-16 septembrie 2017 a conferinţei internaţionale ”Geographies of Arab and Muslim identity through the eyes of travelers”. Evenimentul reunește peste 40 de cercetători şi profesori arabişti din întreaga lume care vor vorbi despre modul în care este percepută identitatea arabă și musulmană de către călători.
În deschiderea conferinței, care a avut loc vineri, 15 septembrie 2017, a luat cuvântul conf. univ. dr. Laura Sitaru, prodecan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine și specialist în cultură și civilizaţie arabo-islamică. Laura Sitaru a accentuat importanța promovării culturii arabe în România în contextul sărbătoririi a 60 de ani de când se studiază limba arabă la Universitatea din București.
În continuare, Laura Sitaru l-a invitat la cuvânt pe Mircea Dumitru, rectorul Universității din București. Profesorul Dumitru a vorbit despre integrarea Universității din București într-o reţea de colaborare cu diferite culturi, felicitând cu această ocazie Facultatea de Limbi și Literaturi Străine pentru eforturile de a aduce împreună cercetători și profesori din întreaga lume și de a contribui la educarea generațiilor tinere în ceea ce privește atenuarea stereotipurilor naționale. Dialogul deschis și colaborarea constantă cu cercetători și profesori străini reprezintă pentru profesorul Dumitru un factor cheie al modernizării țării, un obiectiv pe care Universitatea din București și-l asumă prin misiunea acesteia de a forma tineri și de a contribui la dezvoltarea creaţiei ştiinţifice. În finalul discursului său, rectorul le-a urat bun-venit cercetătorilor și profesorilor străini.
Profesorul Bogdan Ștefănescu, prodecan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, a amintit în discursul său despre istoria secției de arabă, înființată în anul 1957, în perioada comunistă, timp în care exista o intoleranță în ceea ce privește colaborarea internațională în mediul academic. Pe această cale, profesorul Ștefănescu s-a arătat încântat de prezența cercetătorilor arabiști prezenți la eveniment, urându-le bun venit.
La cuvânt a urmat prof. univ. dr. George Grigore, directorul Centrului de Studii Arabe al Universității din București, care s-a adresat în mod special participanților străini la eveniment, ținând un discurs în limba arabă. Profesorul Grigore a vorbit despre realizările secției de arabă de-a lungul celor 60 de ani de existență și despre activitățile dedicate promovării culturii arabe.
În finalul ceremoniei de deschidere a conferinței internaţionale ”Geographies of Arab and Muslim identity through the eyes of travelers” a avut loc prezentarea volumului ,,Mărturii din arabistica românească”, care cuprinde mărturiile a 25 de personalităţi dintre alumnii şcolii de arabistică din România.