A apărut la editura Matrix Rom volumul ,,Fiabilitatea și calitatea produselor IT”, semnat de prof. univ. dr. Ion Văduva, cadru didactic la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București. Cartea este o ediție revăzută și extinsă a lucrării ,,Fiabilitatea programelor”, apărută la Editura Universității din București în anul 2002.
Volumul ,,Fiabilitatea și calitatea produselor IT” conține prelegerile ținute de către profesorul Ion Văduva studenților de la specializarea Informatică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică. Notele de curs sunt orientate pe modelarea proceselor de realizare/testare/evaluare a produselor IT, în particular a produselor software. În mod special, se are în vedere evaluarea performanțelor în exploatare a produselor software, adică fiabilitatea, disponibilitatea și mentenabilitatea acestora.
Lucrarea este destinată atât studenților de la matematică și informatică, inginerie, economie etc., cât și cadrelor didactice, specialiștilor și cercetătorilor.
Conținutul volumului ,,Fiabilitatea și calitatea produselor IT” este structurat în 10 capitole. Primul capitol descrie noțiuni generale ale teorie stochastice privind fiabilitatea sistemelor (procese Markov, procese de naștere și deces, procese Poisson). Capitolul al 2-lea tratează modele markoviene pentru fiabilitatea sistemelor software (modelul Jelinski-Moranda, modelul Shick-Wolverton, modelul Shantikumar). Capitolul al 3-lea descrie modele ale fiabilității programelor bazate pe procese Poisson neomogene (PPNO) (modelul Goel-Okumoto, modelul Shagel, modelul logaritmic Poisson, modelul PPNO bazat pe ecuații diferențiale). Cel de-al patrulea capitol prezintă modele de optimizare a fiabilității, a costurilor și a activităților de realizare sau achiziționare a produselor software, precum și modele euristice în domeniul dezvoltatorilor de software. Capitolul 5 descrie parametri sau caracteristici de fiabilitate prin statistica de tip Bayesiană (versiuni ale modelului Jelinski-Moranda, ale modelului Littlewood-Veral). Capitolul 6 tratează câteva modele statistice cu aplicații în biologie (modele de tip ,,captură-recaptură”), în analiza produselor software (matrice de complexitate), în activitatea de management a unei companii de software. Capitolul 7 descrie noțiuni generale privind controlul statistic de recepție a loturilor de produse și materiale, în particular a produselor IT și software, în timp ce capitolul al 8-lea prezintă proprietăți ale repartițiilor de probabilitate cu rata căderilor monotonă. Capitolul 9 descrie modele de teoria reînnoirii echipamentelor sau componentelor unui sistem (reînnoirea la cădere, reînnoirea după vârstă, reînnoirea la reparare, înlocuirea la depreciere), utilizând transformata Laplace. Cartea conține o bibliografie bogată din literatura de specialitate.