Managementul Universității din București și al facultăților s-a reunit la Sinaia, în cadrul celei de-a doua ediții a Școlii de Vară de Management Academic, care a avut loc în perioada 25-30 august 2017.

Școala s-a bucurat de participarea activă a Președintelui Senatului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, a vicepreședinților Senatului, prof. univ. dr. Dan Oancea și prof. univ. dr. Simona Gherghina, și a prorectorilor prof. univ. dr. Romiță Iucu, prof. univ. dr. Magdalena Platis, prof. univ. dr. Sorin Costreie și prof. univ. dr. Laurențiu Leuștean. De asemenea, la eveniment a participat și prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, alături de decani, prodecani, profesori și coordonatori ai departamentelor administrative din cadrul Universității din București.

Cursurile au reprezentat o ocazie bună pentru ca participanții să schimbe idei și proiecte care să vizeze modul în care să poată fi îmbunătățită activitatea compartimentelor administrative, comunicarea între facultăți, precum și consolidarea academică a universității.

Profesorul Marian Preda, specialist în management strategic și comportament organizațional, a accentuat nevoia de profesionalizare a managementului și de orientare spre performanță în universități care, pe de o parte sunt organizații nonprofit, atipice (”democrații ale egalilor” în componenta lor academică),  pe de altă parte sunt conduse de persoane cu competențe de vârf în educație și cercetare, dar nu întotdeauna în domeniul managementului. Pentru a crea mediul propice astfel încât profesorii să facă ceea ce știu mai bine, cercetare și educație, ei trebuie să fie cât mai mult degrevați de responsabilitățile administrative ”clasice”, care ar trebui să treacă în responsabilitatea unor servicii administrative de suport profesionalizate, eficiente, debirocratizate. Nu în ultimul rând, intervențiile sale au vizat modalități de stimulare a performanței și motivarea membrilor Universității din București.

La rândul său, prorectorul Romiță Iucu, profesor de științe ale educației, a vorbit, alături de profesorul Lucian Ciolan, decan la FPSE, despre importanța evaluării programelor de studiu și universitatea de tip ”world class”, dar și despre mijloacele prin care o universitate poate fi performantă din punct de vedere academic și la nivelul serviciilor administrative.

Prorectorul Sorin Costreie, profesor la Facultatea de Filosofie și responsabil de relații internaționale, a atras atenția asupra nevoii unor acțiuni concrete care să vizeze implementarea strategiei de internaționalizare a universității.

Un element important al școlii de vară l-a reprezentat prezența profesorului Ioan Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov,  și a profesorului Marius Profiroiu, prorector pe relații internaționale la Academia de Studii Economice. Aceștia au prezentat celor prezenți diferite modele de bune practici în ceea ce privește managementul universitar.

Alte subiecte atinse au fost finanțarea învățământului superior, utilizarea fondurilor publice și rolul acestora în dezvoltarea managementului academic.

Școala de Vară de Management Academic își propune să contribuie la întărirea culturii organizaționale a Universității din București, să consolideze comunitatea academică a Universității din București, colaborarea între facultăți, precum și profesionalizarea managementului academic.

 

Pin It on Pinterest

Share This