Zeci de matematicieni renumiți s-au reunit începând de astăzi, 11 septembrie 2017, la Școala de vară ”Instruments of Algebraic Geometry”, organizată de Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București și de Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB), în colaborare cu Festivalul Internațional George Enescu 2017, și în parteneriat cu Institutul de Matematică al Academiei Române, organizația non-profit ”Imaginary”, Freie Universität Berlin și Universita di Genova. Școala de vară ”Instruments of Algebraic Geometry” își propune să promoveze interacțiunea directă dintre matematicieni și muzicieni și să evidențieze legăturile triviale dintre artă și știință.

Specialiști, cercetători și studenți curioși participă, în aceste zile, la o serie de cursuri susținute de profesori de la universități renumite: prof. univ. dr. David Eisenbud de la Universitatea din Chicago, June Huh, research fellow la Institute for Advanced Study din cadrul Universității Princeton, prof. univ. dr. Peter Scholze de la Universitatea din Bonn și prof. univ. dr. Duco van Straten de la Johannes Gutenberg University of Mainz. Principalele teme care vor orienta subiectele de discuții sunt legate de diverse aspecte ale geometriei algebrice sau ale algebrei omologice.

Cursurile școlii de vară se încheie duminică, 17 septembrie 2017,  iar începând de luni, 18 septembrie 2017, participanții sunt așteptați să dezbată în cadrul conferinței ”Instruments of Algebraic Geometry” alături de matematicieni renumiți, printre care prof. univ. dr. Jérôme Poineau, de la Université de Caen Basse-Normandie, prof. univ. dr. Hélène Esnault de la Freie Universität Berlin, Yves André, matematician în cadrul École mathématique pour musiciens et autres non-mathématiciens.

În paralel cu prezentările, dezbaterile și cursurile, organizatorii școlii de vară ”Instruments of Algebraic Geometry” au pregătit pentru participanții și o expoziție interactivă despre matematică și muzică, ”Imaginary open mathematics”, parte a școlii de vară, organizată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2017, prin intermediul proiectului „București Creativ”. Expoziția poate fi vizitată în foaierul Sălii Radio (Strada Gen. H. M. Berthelot, nr. 60-64), între orele 10:00 – 18:00, până duminică, 24 septembrie 2017.

Programul complet al școlii de vară precum și alte detalii referitoare la evenimentele organizate în cadrul acesteia pot fi consultate aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This