Vineri, 22 septembrie 2017, a avut loc Ziua Porților deschise pe șantierul arheologic de la Romula, evenimentul fiind organizat în cadrul proiectului de cercetare intitulat ,,Romula – Capitala provinciei romane Dacia Inferior (Malvensis)” și coordonat de Universitatea din București. Manifestarea va avea loc la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din comuna Dobrosloveni (județul Olt), începând cu ora 11:00.

Proiectul a avut loc ca urmare a identificării anul acesta a unei clădiri din epoca romană care păstrează într-o cantitate impresionată fragmente din provincia Dacia romană (peste 1400 de fragmente). Situl arheologic poate fi vizitat de către participanții la eveniment, începând cu ora 13:00.

Clădirea este situată în zona Fortificației Centrale a sitului arheologic, obiectiv împrejmuit de Primăria Dobrosloveni în anul 2013 cu gard metalic, prevăzut cu sistem de iluminare și supraveghere video. Edificiul se află în curs de cercetare, beneficiind de încălzire prin podea (hypocaust), de pereți acoperiți cu pictură în frescă, dar și de decor geometric şi vegetal. Părţile păstrate ale acestei construcţii vor fi propuse spre conservare și restaurare, constituind primul punct de interes turistic din acest sit relevant pentru civilizația romană dunăreană.

Evenimentul cuprinde prezentarea proiectelor și cercetărilor pluri- și interdisciplinare derulate de profesori și cercetători din mai multe universități și instituții de cercetare din țară.

În acest context, în perioada 22-23 septembrie 2017, Universitatea din București a organizat o serie de activități de cercetare care au presupus: prelevarea unei serii de probe pentru investigații biologice, activitate coordonată de prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc de la Facultatea de Biologie a Universității din București, efectuarea de fotografii și înregistrări video aeriene în zona sitului arheologic de către conf. univ. dr. Ionuț Șandric de la Facultatea de Geografie pentru adunarea de informații topografice în sprijinul identificării unor posibile structuri arheologice care vor fi verificate și cercetate în viitor.

Cercetările arheologice sistematice au fost conduse de conf. univ. dr. Mircea Negru, din cadrul Facultății de Istorie, Centrul de Istorie Comparată a Societăților Antice (CICSA) al Universității din București, instituție coordonatoare a programului complex de cercetare.

De asemenea, în cadrul acestui program au fost derulate și alte activități de cercetare prin proiectul PED 163 – 2017 ,,De la cărămizile romane de la Romula la materiale moderne de restaurare”, coordonat de Universitatea din București, la care participă și Institutul Național de Fizica Materialelor, în calitate de partener. În acest scop, conf. univ. dr. Florica Mihuț, cadru didactic la Facultatea de Istorie și director CICSA, a studiat pe situl arheologic și la Muzeul Romanațiului din Caracal o serie de cărămizi cu impresiuni de sandale romane, ștampile de producători și graffiti, în vederea realizării unui studio care urmează să fie publicat în cadrul proiectului.

În aceeași perioadă s-au efectuat sondaje pedologice de către conf. univ. dr. Ionuț Săvulescu, prodecan al Facultății de Geografie, în vedere identificării zonelor de unde s-a extras materia primă pentru producerea cărămizilor romane de la Romula.

Rezultatele cercetărilor din cadrul acestui proiect, finanțat de Ministerul Educației Naționale, Ministerul Cercetării și Inovării, prin UEFISCDI, urmează să fie prezentate la cea de-a 5-a ediție a International Congress of Experimental Archaeology, care va avea loc la Taragona (Spania) în perioada 25-27 octombrie 2017.

În vederea unor viitoare proiecte de cercetare, se fac o serie de investigații preliminare, pentru identificarea direcțiilor de cercetare avansată care să permită valorificarea superioară a acestui patrimoniu arheologic deosebit.

Dintre membrii colectivului de cercetare, care au prezentat proiectele și cercetările pluri- și interdisciplinare în derulare, fac parte profesori și cercetători de la Institutul de Arheologie ,,Vasile Pârvan” București, Universitatea din Craiova, Institutul Național de Cercetare pentru Fizica Materialelor din București, Universitatea Politehnica din București și Universitatea ,,Spiru Haret”.

Mai multe informații despre acest proiect de cercetare pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This