Vineri și sâmbătă, 27 și 28 octombrie 2017, Universitatea din București găzduiește colocviul internațional „Cinema, cogniție și artă” la sediul CEREFREA Villa Noël (Strada Emile Zola, nr. 6, sector 1).
Colocviul este organizat în parteneriat cu Centrul de cercetare „Muzică, cinema și artele scenei” din cadrul Facultății de Litere, Traducere și Comunicare și a Facultății de Filosofie și Științe sociale ale Universității Libere din Bruxelles și se bucură de prezența remarcabilă a unor profesori de la universități de prestigiu la nivel internațional.
Intervențiile de tip key talk vor fi prezentate astfel:
Prof. Maarten Coëgnarts (Universitatea din Antwerp, Departamentul de Științe ale Comunicări) – Grounding Meaning in Cinema: The Case of Emotional Causality;
Prof. Laurent Jullier (Universitatea din Lorena și Institutul de cercetări în cinema și audiovizual de la Paris 3) – Analyser des films avec l’aide de la psychologie cognitive;
Prof. Barbara Laborde (Paris 3) – «Une chose et son contraire»: théories et approches de l’interprétation;
Prof. Dominique Nasta, Vice președinte al Masterului Artelor Spectacolului: redactare și analiză cinematografică (Universitatea Liberă din Bruxelles, Centrul de cercetare „Muzică, cinema și artele scenei”) – Le canon esthétique européen et le cinéma muet roumain des années ’20: une approche émo-cognitive.
La colocviu mai participă Prof. Doru Pop (Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de teatru și televiziune), Prof. Dana Duma (Universitatea de Arte Teatrale și Cinema din București) și Prof. Ștefan Trăușan-Matu (Universitatea ,,Politehnica” din București). Informații suplimentare despre vorbitori, dar și despre temele abordate în discursul acestora pot fi consultate aici.
Replasarea accentelor, reformularea problematicilor, punerea în discuție a presupozițiilor teoretice ale abordării cognitive și testarea acestora pe corpusuri diferite sunt câteva dintre pistele pe care acest colocviu își propune să le abordeze. Evenimentul vizează, de asemenea, să studieze, dintr-o perspectivă interdisciplinară, rezultatele abordărilor cognitive în domenii apropiate de neuroștiințe: psihologie, filosofie, inteligență artificială sau computer vision, lingvistică sau sociologie și aplicațiile acestora în analiza discursului cinematografic și artelor vizuale.
Scopul investigațiilor care vor fi dezvoltate în acest colocviu despre cinema este acela de a prezenta puncte de vedere asupra a ceea ce se întâmplă în creierul spectatorului în momentul experiențelor cinematografice. Între film și spectator se construiește un circuit de influențe reciproce. Sarcina analistului de film este aceea de a descrie arhitectura mentală care dă sens stimulilor audiovizuali și elaborarea unei teorii a mecanismelor de percepție, cognitive și emoționale active în timpul experienței cinematografice. Spectatorii adaugă experienței cinematografice amintirile lor, provenite dintr-o învățare personală și culturală și învață noi moduri de a trăi experiențele de viață. La cinema, spectatorii percep lumile ficționale sau documentare, înțeleg poveștile, au experiența afectelor imersive și puternice și învață lecții de viață.
Colocviul internațional „Cinema, cogniție și artă” este organizat de Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale (CEREFREA) al Universității din București și de Departamentul de Studii culturale al Facultății de Litere din cadrul Universității din București.