Miercuri, 11 octombrie 2017, a avut loc ceremonia de deschidere a noului an universitar pentru studenții-doctoranzi ai tuturor celor 21 de școli doctorale din cadrul Universității din București.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai conducerii Universității din București – rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Mircea Duumitru, prorectorii conf. univ. dr. Sorin Costreie, prof. univ. dr. Romiță Iucu și prof. univ. dr. Laurențiu Leuștean, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, directori ai școlilor doctorale, conducători de doctorat și doctoranzi ai Universității din București.
În deschiderea ceremoniei, profesorul Mircea Dumitru le-a urat doctoranzilor un an universitar cu multe reușite și împliniri, felicitându-i pe cei care își încep în acest an stagiul doctoral la Universitatea din București și subliniind impactul deosebit pe care această perioadă inițială de formare în cercetare științifică o are asupra traiectoriei profesionale viitoare a acestora. Din această perspectivă, Mircea Dumitru consideră că doctoratul constituie partea semnificativă de debut a carieriei academice și profesionale, încurajându-i pe doctoranzi să se bucure de avantajele acestei perioade din viața lor – etapa în care pun temelia clădirii pe care doresc să o construiască și care le permite să exploreze, să cerceteze și să creeze.
Rectorul Universității din București a propus ca întâlnirea să nu fie doar una simbolică, prin natura sa, ci să reprezinte un dialog deschis, favorabil punerii în discuție a unor soluții inovatoare care ar putea îmbunătăți viața academică a doctoranzilor, în contextul mobilităților masive ale acestora în perioada imediat următoare finalizării doctoratului.
Profesorul Bogdan Murgescu a vorbit despre relația dintre coordonatorii de doctorat și doctoranzi, prin prisma participării la aventura cunoașterii, dar și despre posibilitățile pe care Universitatea din București le oferă doctoranzilor în ceea ce privește colaborarea cu universități străine. Profesorul Murgescu a subliniat că este importantă încurajarea performanețelor studenților doctoranzi. În acest sens, profesorul a vorbit despre șansa pe care o au tinerii care urmează stagiul doctoral de a participa la conferințe internaționale și la școli de vară, dar și despre posibilitatea de a avea în co-tutelă referenți străini pentru coordonarea tezelor de doctorat, care să le faciliteze primirea unor recomandări, ocuparea unor poziții importante în perioada de după finalizarea doctoratului, dar și construirea unei reputații. La rândul său, prorectorul Sorin Costreie a accentuat importanța dimensiunii internaționale pentru ciclul de doctorat.
Pe lângă oportunitățile de mobilitate internațională pe care Universitatea din București le pune la dispoziția doctoranzilor săi, a fost adusă în discuție activitatea Institutului de Cercetări al Universității din București (ICUB), desfășurată în beneficiul doctoranzilor.
Prorectorul Leuștean a amintit în discursul său principalele activități ale Institutului de Cercetări al Universității din București, propuse doctoranzilor, care constau în organizarea de seminarii și workshopuri din diverse domenii științifice, la care aceștia pot participa sau pe care le pot organiza ei înșiși. Prorectorul Leuștean a vorbit, de asemenea, de faptul că Institutul de Cercetări al UB reprezintă un loc prielnic de comunicare, care încurajează colaborarea între cercetători din domenii diferite, cuprinse în structura celor patru secțiuni ale institutului – științe exacte, științele vieții, ale mediului și ale pământului, științe umaniste și științe sociale.
Nu în ultimul rând, prorectorul Romiță Iucu, specialist în științe ale educației, le-a făcut cuunoscută doctoranzilor posibilitatea pe care Universitatea din București le-o oferă în ceea ce privește activitatea didactică pe care aceștia ar putea să o îmbrățișeze, devenind asistenți universitari. În acest sens, profesorul Iucu a mărturisit că doctoranzii reprezintă o categorie principală din bazinul de recrutare pentru activitatea didactică desfășurată de Universitatea din București.
Evenimentul de deschidere a anului universitar s-a încheiat printr-o sesiune de întrebări și răspunsuri, în care doctoranzii au primit informații concrete pentru desfășurarea activității lor (aspecte administrative, oportunități de finanțare, burse, acces la baze de date și literatură de specialitate etc).