Universitatea din București este co-fondatoarea Institutului Român de Arheologie din Atena, inaugurat la finalul săptămânii trecute în capitala Greciei în prezența a zeci de personalități din România și Grecia.
Reprezentanți ai Universității din București au participat la inaugurarea Institutului, printre aceștia s-au numărat rectorul UniBuc, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, președintele Senatului UniBuc, prof. univ. dr. Marian Preda, prorectorul pentru Relaţii Internaţionale şi Relaţia cu Studenţii, conf. univ. dr. Sorin Costreie, președintele institutului, prof. univ. dr. Vlad Nistor și directorul executiv, conf. univ. dr. Emilian Alexandrescu.
Institutul Român de Arheologie din Atena (RAIA) reprezintă un proiect comun a patru universități românești: Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara. Eforturile pentru deschiderea acestui institut au fost demarate din 2012, instituția fiind acreditată în luna martie a acestui an.
RAIA își propune să dezvolte studiile de arheologie preistorică, clasică și medievală, să consolideze relațiile cu mediul academic grec în valorificarea proiectelor comune, atât în domeniul săpăturilor arheologice, cât și în formarea tinerilor cercetători. Un alt obiectiv este acela de a crea front comun în vederea creșterii standardelor în predare și cercetare științifică în învățământul superior din România.
Prin deschiderea acestui centru, cele patru universități fondatoare reușesc să concretizeze un proiect mai vechi al arheologilor români. Astfel, Institutul intenționează să demareze un prim proiect de cercetare arheologică în insula Chios, din Grecia. Proiectul se va întinde pe durata a 5 ani și se va bucura atât de implicarea arheologilor români și greci, cât și de colaborarea cu cercetători din diverse domenii ale științelor umaniste.
De menționat, Institutul Român de Arheologie din Atena va reprezenta interesele tuturor cercetătorilor români, indiferent de instituția de învățământ superior sau de cercetare din care fac parte.